Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προς νέα έκτακτη πληρωμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προς νέα έκτακτη πληρωμή

 
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πάμε σε νέα μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα, όπως τουλάχιστον γράφουν αρκετά αγροτικά site. Την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη και την Πελοπόννησο ετοιμάζονται για την Αθήνα την Παρασκευή.

Όπως γράφει το agronews.gr μετά τη μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 50.000 αγρότες έχουν μείνει απλήρωτοι για μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων τους, ενώ κτηνοτρόφοι έχουν υποχρεωθεί σε περικοπές και το σύνολο των δικαιούχων να έχει υποστεί οριζόντιο «κούρεμα» της τάξεως του 2,4%.

Αυτό που δείχνει να προκρίνεται αυτή τη στιγμή είναι μια συμπληρωματική πληρωμή στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, η υλοποίηση της οποίας θα εκτονώσει την κατάσταση σε ότι αφορά «τεχνικού χαρακτήρα» (ΑΤΑΚ, Ε9, περιοχές Natura κ.α.) , αποκλεισμούς δικαιούχων από ενισχύσεις και στη συνέχεια να δοθεί χρόνος ώστε να αντιμετωπισθούν ενδελεχώς κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κατανομές βοσκοτόπων.

Οι Κρητικοί

Την 1η Νοεμβρίου 2021 στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου συνεδρίασαν εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα και αποφάσισαν τη σύσταση Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτών με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Ορφανουδάκη, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων την Πέμπτη 4/11/2021 το βράδυ, με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1: Προκαταβολή επιδοτήσεων 2021

Διαπιστώθηκαν αναίτια περιπτώσεις μη πληρωμής ή σοβαρών μειώσεων στα δικαιούμενα ποσά ενισχύσεων παραγωγών.

ΘΕΜΑ 2: Κόστος παραγωγής

(αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση κόστους ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελλιπές εργατικό δυναμικό)

ΘΕΜΑ 3: Δασικοί χάρτες Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σκρέκα, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Ζητούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του θέματος αυτού.

Τετραπλές διεκδικήσεις αγροτών

Επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων της τελευταίας τετραετίας, τροποποίηση της επίμαχης ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια που ζημιώνει τους νέους κτηνοτρόφους και κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2021 έπειτα από τη διενέργεια ελέγχων, μαζί με κατάργηση της κατανομής βοσκοτόπων σε όσους δεν διαθέτουν ζώα διεκδικούν από την πλευρά οι οργανώσεις παραγωγών. Όπως εξηγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, τελευταίες αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και θα επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Να μας επιστραφούν τα ποσά επιδοτήσεων που μας παρακρατήθηκαν παράνομα

Με δύο αποφάσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα για την καταπάτηση των δημόσιων βοσκοτόπων και την κατανομή του εθνικού αποθέματος.

Εδώ και τρία χρόνια τους επισημαίναμε με κάθε τρόπο το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα.

Μας έλεγαν άσχετους και ότι δεν γνωρίζουμε τους κανονισμούς και την νομοθεσία για να κρύψουν την αμέλεια ή την συμμετοχή υπευθύνων.

Όμως και την νομοθεσία γνωρίζουμε και αγωνιστικότητα για να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας έχουμε.

Για αυτό δεν θα σταματάμε.

Ζημιωθήκαμε, χάσαμε εισοδήματα και δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι να δικαιωθούμε τώρα από την Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποδώσει και τις ευθύνες στους υπευθύνους που κάλυψαν την παρανομία.

Δεν μας φθάνουν οι αποφάσεις που εκδόθηκαν γιατί μπορεί να μείνουν κενό γράμμα. Περιμένουμε την εφαρμογή ειδικά για τους ελέγχους για την κατανομή και τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος.

Για αυτό ζητάμε

Όλα τα ποσά επιδοτήσεων που μας παρακρατήθηκαν με γραμμική μείωση, από το 2018 και μετά και δόθηκαν παράνομα σε καταπατημένα βοσκοτόπια ή άλλα ψευδή στοιχεία να μας επιστραφούν.

Η ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων να αλλάξει και να μην ζημιώνει τους κτηνοτρόφους και ειδικά τους νέους.

Καμία κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων σε άσχετους με την γεωργική δραστηριότητα που δεν έχουν ζώα.

Η κατανομή του εθνικού αποθέματος 2021 να γίνει μετά από ελέγχους και να μας επιστραφεί το 2,5% της γραμμικής μείωσης που μας παρακρατήθηκε στην προκαταβολή του 70% παράνομα. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)