Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα – Τι να κάνετε σε περίπτωση κατάσχεσης

intime

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1146) και το αρ. 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Τα επιδόματα αυτά εξαιρούνται από τις κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως «ακατάσχετοι».

Ακατάσχετα είναι τα κοινωνικά επιδόματα:

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή αλλιώς Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
Το επίδομα θέρμανσης
Η διατροφή ανήλικου τέκνου
Η σύνταξη των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
Το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ομογενών (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων).
Ακατάσχετο θεωρείται ακόμα και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Στα ακατάσχετα επιδόματα δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων ούτε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ, διότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετα» στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους.

Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός
Κάθε οφειλέτης του Δημοσίου έχει ακατάσχετο όριο ύψους 1.250€ ευρώ το οποίο αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό και σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης οφείλει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του ως «Ακατάσχετο Τραπεζικό Λογαριασμό».

Η δήλωση του «Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού» γίνεται ηλεκτρονικά, υποβάλλοντας σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Για να δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην ειδική εφαρμογή του taxisnet και να εισέλθει να χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του λογαριασμού του στο taxisnet.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι ο δικαιούχος των ανωτέρω επιδομάτων να ορίζει τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, ως λογαριασμό που θα εξοφλούνται τα προαναφερόμενα, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα πρέπει βέβαια επίσης να τονίσουμε το γεγονός ότι τα χρήματα που λαμβάνονται από τα εξ’ ορισμού ακατάσχετα επιδόματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπολογίζονται στην κάλυψη του μηνιαίου ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ.

Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο τα χρήματα αυτά να δεσμεύονται από το δημόσιο από λάθος. Για τον λόγο αυτό η Α.Α.Δ.Ε. είχε εκδώσει την ΠΟΛ.1146/2017, η οποία αποτελούσε συνέχεια της ΠΟΛ.1092/2014, των οποίων σας θυμίζουμε τα κρίσιμα σχετικά σημεία:

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ). Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.

Άρα, σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ο λογαριασμός πίστωσης του επιδόματος ως ακατάσχετος, ο φορολογούμενος με ένα αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την τράπεζα, όπου αποδεικνύεται ότι έχει πιστωθεί το εν λόγω επίδομα και με μια αίτηση στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας του, παίρνει πίσω το ποσό που του κατασχέθηκε.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (Α21), το επίδομα πολυτέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων, τα οποία χορηγούνται σε αρκετούς φορολογούμενους, δεν είναι ακατάσχετα. Τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί να εξαιρούνται από φόρο, εισφορά αλληλεγγύης ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, αλλά δεν προστατεύονται από ενδεχόμενη κατάσχεση, γι’αυτό θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει οπωσδήποτε τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, ώστε να μην χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα, με τη λογική όμως πάντα του συνολικού μηνιαίου ακατάσχετου.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και τις φορολογικές δηλώσεις, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να «τσεκάρουν» στη συγκεκριμένη εφαρμογή, εάν δηλαδή έχουν ορίσει κάποιον λογαριασμό ως ακατάσχετο. Εάν δεν έχουν ορίσει, καλό θα είναι να το κάνουν, ακόμα κι εάν δεν υπάρχουν οφειλές, με πρώτη προτίμηση αυτόν στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία, η σύνταξη ή τα έκτακτα βοηθήματα.

Πηγή: ergasiakanea.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)