Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Προσωρινή «επιβίωση» Ζάεφ, εν μέσω βαρύτατων καταγγελιών

 
Στο κενό η πρόταση μομφής, έπειτα από μία ημέρα θρίλερ. Βαρύτατες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «εγκληματικό καθεστώς» και απαγωγή βουλευτή.

Δεν κατάφερε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να προχωρήσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, σε μια ημέρα η οποία σίγουρα θα μνημονεύεται για καιρό στη γειτονική χώρα, καθώς σημαδεύτηκε από ραγδαίες εξελίξεις και σοβαρότατες καταγγελίες.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, ανακοίνωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η διαδικασία για πρόταση μομφής απέτυχε, ενημερώνοντας ότι το κόμμα του αποχώρησε από τη βουλή, άρα η διαδικασία σταματά.

Προχώρησε, όμως, σε πολύ βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «εγκληματικό καθεστώς» και μιλώντας για απαγωγή βουλευτή, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Δήλωσε χαρακτηριστικά «η δημοκρατία σήμερα στη Μακεδονία ποδοπατήθηκε. Ένας βουλευτής απήχθη. Πρόκειται για το πιο εγκληματικό καθεστώς στην Ευρώπης. Κατασχέθηκαν τηλέφωνα βουλευτών, περιορίστηκαν βουλευτές σε αίθουσες. Το εγκληματικό καθεστώς θέλει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Η γρηγορότερη και πιο απλή λύση σε αυτή την κρίση είναι οι πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Από σήμερα η κυβέρνηση έχει 59 βουλευτές και το VMRO έχει 61. Υπάρχει ένας απαχθείς βουλευτής, τον οποίον ελπίζουμε να απελευθερώσουμε σύντομα».

Ο Νικολόσκι αναφερόταν στον βουλευτή του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών, ενώ η σημερινή του... εξαφάνιση μονοπώλησε το ενδιαφέρον και την αντιπαράθεση στη γειτονική χώρα, ενώ είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία της ψηφοφορίας για αποπομπή της κυβέρνησης.

Τι προηγήθηκε

Ο Ρετζέπι, ο μοναδικός βουλευτής του «BESA» οποίος είχε δηλώσει εδώ και ημέρες πως δεν σκοπεύει να καταψηφίσει την κυβέρνηση, γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση, όμως, στη συνέχεια η οικογένειά του και ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος κατέθεσαν δήλωση εξαφάνισής του. Ο αρχηγός του «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, είχε δηλώσει από νωρίς ότι μέλος του κόμματος αγνοείται, καταγγέλλοντας «αυτή η κυβέρνηση είναι εγκληματική, μέλος της Βουλής εξαφανίζεται εδώ και 24ώρες, και κανείς δεν έχει πληροφορίες για το πού βρίσκεται. Καλώ τον πρωθυπουργό και όλες τις Αρχές να βρουν πού είναι ο βουλευτής και να εξηγήσουν γιατί ένα μέλος της Βουλής δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους».

Μέσα στην ημέρα, ωστόσο, ο Ρετζέπι επανεμφανίστηκε στο Facebook για να δηλώσει ασφαλής, αλλά άφησε αιχμές για το κόμμα του. «Είμαι σε ασφαλές μέρος, είμαι με τη σωστή πλευρά, είμαι με τους Αλβανούς και με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία», εμφανίζεται να λέει σε βίντεο, σημειώνοντας ότι θα εμφανιστεί και θα εξηγήσει τι συνέβη αφού σταματήσουν οι απειλές από μέλη του κόμματός του.

Όταν ρωτήθηκε πως σχολιάζει την ανάρτηση του Ρετζέπι, ο αρχηγός του «BESA» είπε ότι είναι κι άλλη απόδειξη ότι κάνει δηλώσεις υπό πίεση. «Μέχρι να βγει δημόσια ο Ρετζέπι και να πει ποιες είναι οι θέσεις του, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μαντέψω» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Κασάμι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά στο κοινοβούλιο άφησε να εννοηθεί ότι υποπτεύεται απαγωγή του Ρετζέπι, δηλώνοντας ότι: «θέλω να ενημερώσω την κοινή γνώμη ότι το BESA στηρίζει την πτώση του καθεστώτος. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Όσο δεν έχω την εικόνα και τη φωνή του βουλευτή, πιστεύω ότι όσα είπε ήταν ενάντια στη θέλησή του και ότι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή να εκφράσει τη θέση του.»

Την «ανησυχία» του για την τύχη του βουλευτή του BESA εξέφρασε και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σημειώνοντας «πρέπει να μάθουμε πού είναι αυτός ο άνθρωπος, εάν είναι ζωντανός και υγιής. Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [σ.σ. την ανάρτησή του Ρετζέπι], δεν ξέρουμε τι του συμβαίνει, εάν βρίσκεται κάπου παρά τη θέλησή του ή με τη θέλησή του....[...] Δεν ξέρουμε εάν έχει απαχθεί και κρατείται ενάντια στη θέλησή του. Εάν είναι με τη θέλησή του, τότε δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε», δήλωσε.

Η κατάσταση αυτή, είπε ο Μίτσκοσκι ευνοεί τις εικασίες και έχουν εκφραστεί υπόνοιες από πολλές πλευρές, αλλά «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει βουλιάξει στη λάσπη». «Μη νομίζετε ότι δεν το περιμέναμε. Το περιμέναμε αυτό. Μου προκαλεί ναυτία...», πρόσθεσε.

Λάδι στη φωτιά, όμως, έριξε ο βουλευτής του VMRO, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος υποστήριξε μέσω facebook ότι υπάρχουν ενδείξεις μέσα από ίχνη στο διαδίκτυο ότι «ο Ρετζέπι μεταφερθεί στη Βουλγαρία». Γράφει μάλιστα ότι « ο Ζάεφ έχει χρήματα, ακίνητα και εταιρείες στη Βουλγαρία», σε μια προσπάθεια προφανώς να δημιουργήσει συσχετισμούς. Και συνεχίζει λέγοντας ότι ο Ρετζέπι μπήκε στο Facebook από τη Βουλγαρία. «Μόνο ο Ζάεφ και το DUI ξέρουν αν έχει απαχθεί, μεταφερθεί, πειστεί, εκβιαστεί ή εξαναγκαστεί», υποστηρίζει ο Μιλόσοσκι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)