Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Βουλή: Η συζήτηση για την εξεταστική για «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις της opinion Poll

Βουλή: Live η συζήτηση για την εξεταστική για «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις της opinion Poll

 
 
Επί τάπητος τίθεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις. Δείτε ζωντανή εικόνα.

Με ηχηρό τρόπο απέρριψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πρόταση που κατέθεσε με την έναρξη της συζήτησης για την Εξεταστική ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, πρόταση που έχει καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περί διεύρυνσης του χρόνου διερεύνησης από το 2015 και όχι από το 2019 που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή συνισταμένη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως καταγράφηκε στην Ολομέλεια, είναι πως η στάση της ΝΔ στην έναρξη της συνεδρίασης είναι υποκριτική.

Για μια κυβέρνηση που βρίσκεται «σε άμυνα γιατί δεν ξέρει πως να αντικρούσει όσα έχει κάνει και στη λίστα Πέτσα και στις δημοσκοπήσεις. Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι να πάει η έρευνα πίσω όμως η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να απολογηθεί» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να πάει και πιο πίσω. Σε βάθος δεκαετίας. Φυσικά στην πράξη η πρόταση μας απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα. Δεν έχει νόημα αυτή η αντεπίθεση της ΝΔ. Εμείς είμαστε σταθεροί στο να πάει και πιο πίσω» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «παρόμοιες πρακτικές προσβάλλουν τις διαδικασίες και λειτουργίες του κοινοβουλίου και όλες τις δημοκρατικές αρχές που προσδιορίζουν την λειτουργία κομμάτων. Είναι πολιτική πρόταση που επιχειρεί να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες της μειοψηφίας. Αυτά που κάνει η ΝΔ είναι αστεία».

«Εμείς είμαστε υπέρ της σύστασης οποιασδήποτε εξεταστικής. Γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα; Αυτό υποδηλώνει υποκριτικότητα» είπε ο Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης. «Η κίνηση της ΝΔ είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού. Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει» δήλωσε η Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜεΡΑ25.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε παρέμβαση του, υποστήριξε πως η πρόταση της ΝΔ αποσκοπεί στην απονεύρωση της πρότασης για εξεταστική της αντιπολίτευσης. «Η πρόταση γίνεται γιατί είμαστε στην διετία πανδημίας με συστολή δικαιωμάτων. Είναι μια ειδική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα. Κυβερνήθηκε με ΠΝΠ. Δεν πρόκειται για ημερίδα. Απαράδεκτη η πρόταση της ΝΔ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας επιτροπής. Είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα ζητήματα. Και όχι αυτό που ζητά η ΝΔ. Είναι μια ουσιαστική συζήτηση και πλέον έχουν πέσει όλες οι μάσκες».

Πηγές ΝΔ: «Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.

Οι «γαλάζιες» πηγές σημείωναν πως «την πρόταση του κ. Μητσοτάκη - που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε - επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση “για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”». «Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα; Από πότε η αναζήτηση της αλήθειας έχει χρονικό περιορισμό;», κατέληγαν οι «γαλάζιες» πηγές. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)