Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Δικηγόρος 17χρονης στην Έδεσσα: «Αναλαμβάνω διαρκώς υποθέσεις γυναικείας κακοποίησης – Η Ελλάδα έγινε Σικάγο»

Δικηγόρος 17χρονης στην Έδεσσα: «Αναλαμβάνω διαρκώς υποθέσεις γυναικείας κακοποίησης – Η Ελλάδα έγινε Σικάγο»

 

 

Ένα ακόμα περιστατικό με θύμα γυναίκα – αποδέκτρια βίας από άντρα, συνέβη αυτή τη φορά στο Νομό μας στην περιοχή της Έδεσσας, τα ξημερώματα της Κυριακής. Μάλιστα, αυτή τη φορά το θύμα είναι ανήλικη.

Η 17χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε στη μέση του δρόμου από τον 33χρονο φίλο της όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Ο άντρας συνελήφθη χθες το βράδυ αργά σε χωριό της Ανατολικής Αλμωπίας και σήμερα αναμένεται η απόδοση των κατηγοριών από την εισαγγελέα.

Όπως λέει στο Newsbeast ο δικηγόρος της οικογένειας της 17χρονης Αντώνης Ξυλουργίδης:
«Το κορίτσι και ο 33χρονος είχαν σχέση λίγο παραπάνω από ένα χρόνο αλλά λόγω του βίαιου χαρακτήρα του η κοπέλα αποφάσισε να σταματήσει τη σχέση τους. Ευτυχώς, η υγεία της κοπέλας είναι σε καλή κατάσταση. Εξήλθε από το νοσοκομείο και πήγε στο σπίτι για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων επειδή και το τοπικό νοσοκομείο έχει πολλές πτέρυγες covid και η οικογένεια φοβόταν την μετάδοση του κορονοϊού.

Το ότι ο 33χρονος συνελήφθη άμεσα στο πλαίσιο του αυτόφωρου ήταν μια καλή εξέλιξη. Τώρα περιμένουμε να δούμε τις κατηγορίες που θα ασκήσει η εισαγγελέας στον δράστη και αν θα γίνει και σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης, αφού όπως είπα συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Ένα ερωτηματικό είναι αν θα ασκηθεί και η κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας μιας και υπήρχε ανάμεσά τους σχέση. Η πρόκληση σωματικών βλαβών είναι δεδομένη».

Οι λεπτομέρειες πάντως του τρόπου που έδρασε ο 33χρονος σοκάρουν. Ο κατά 16 χρόνια μεγαλύτερός της άντρας, περίμενε την 17χρονη έξω από το σπίτι της. Την ώρα που το κορίτσι προσπαθούσε να βάλει τα κλειδιά στην πόρτα, ο 33χρονος ο οποίος ήταν κρυμμένος, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της κι άρχισε να την χτυπά. Άρχισε να την σέρνει στο δρόμο από τα μαλλιά ενώ παράλληλα τη χτυπούσε μέχρι το σημείο όπου είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Η 17χρονη μαθήτρια έκλαιγε και ζητούσε βοήθεια. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, στη διαδρομή τα πόδια της απέκτησαν πληγές με αίμα. Στη συνέχεια, ο 33 χρονος την έβαλε στο αμάξι του και την απείλησε πως αν κατέθετε τι συνέβη, θα της έκανε χειρότερα πράγματα. Όταν κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια του δράστη ο οποίος τη χτυπούσε και μέσα στο αυτοκίνητο, η 17χρονη έτρεξε προς το σπίτι της. Η μητέρα της κάλεσε την αστυνομία και ο 33χρονος δράστης συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής από την αστυνομία. Η οικογένεια έχει ήδη καταθέσει μήνυση.

Δραματική και κλιμακωτή η αύξηση της βίας στις γυναίκες- «Η Ελλάδα έγινε Σικάγο»

Μιλώντας στο Newsbeast ο κος Ξυλουργίδης περιγράφει ανήσυχος μια εικόνα που χτυπάει έντονα το καμπανάκι κινδύνου γύρω από τα περιστατικά της βίας κατά των γυναικών. Ο ίδιος μας είπε τα εξής: «Το συγκεκριμένο είναι ένα ακόμα περιστατικό βίας που όμως αυτή τη φορά είχε θύμα ανήλικη. Δυστυχώς περνάει στα ψιλά η διαφορά της ηλικίας τους και δεν είναι σωστό αυτός ο άντρας να αποκαλείται σύντροφος. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο πια που αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γυναίκα να μην είναι θύμα βίας. Όλα τα άλλα τα ξεπερνάμε. Η αύξηση των περιστατικών είναι δραματική. Τα περιστατικά είναι πια δεκάδες και σημειώνονται πανελλαδικά. Ως δικηγόρος, αναλαμβάνω διαρκώς νέες περιπτώσεις και εδώ και στην Θεσσαλονίκη.

Άντρας κακοποιεί γυναίκα

Δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι πως η έμφυλη βία αφορά πλέον και ανήλικους και αυτό μας προβληματίζει πολύ γιατί υπάρχει μια κλιμάκωση από την ανηλικότητα και την εκδήλωση βίας προς την ενηλικότητα. Πιστεύω πως τα περιστατικά θα γίνονται ολοένα και πιο δραματικά και έντονα. Και βλέπουμε και πως η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου δεν αποθαρρύνει τους θύτες.

Και δεν τους αποθαρρύνει, γιατί η βασική αιτία όλων αυτών των τραγικών περιστατικών είναι τα βαθιά έμφυλα στερεότυπα που λόγω της πανδημίας βγήκαν προς τα έξω με τρόπο δραματικό. Περιστατικά κακοποίησης γυναικών είχαμε πάντα- απλώς τώρα πέφτουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και τα πυροδότησε περαιτέρω και η πανδημία. Ας μη ξεχνάμε και το φαινόμενο του μιμητισμού. Από την ιστορία του πιλότου και της Καρολάιν και έπειτα ακούμε διαρκώς για νέες γυναικοκτονίες. Τα βλέπαμε κάποτε στις ταινίες και τώρα τα βλέπουμε ως ειδήσεις και λέμε “άλλη μία”. Η Ελλάδα έγινε Σικάγο. Τείνει να συνηθίσει το αυτί και το μάτι μας. Νομίζω ότι δυστυχώς ακόμα είμαστε στην αρχή του φαινομένου. Και όλα αυτά όπως είπα δεν αλλάζουν μόνο με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, θέλει αλλαγή κουλτούρας από το σχολείο και την οικογένεια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)