Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Αντιπολίτευση με προτάσεις

 

 
Για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από συνάντηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους ● «Δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα», το σχόλιο για την άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Το στρατηγικό του σχέδιο για σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση με έμφαση στην οικονομία και την πανδημία έχει αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα -όπως σημείωσε- να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μια εποχή που καλπάζει η ακρίβεια.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά και από την πλευρά του ζήτησε, πρώτον, να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες και δεύτερον, ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, η δημοσκοπική έκρηξη που φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε υψηλό διψήφιο ποσοστό και σε μικρή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελεί δύναμη ώθησης για τη νέα ηγεσία, ωστόσο δεν αναιρεί την κεντρική στόχευση για σκληρή δουλειά και επίμονη προσπάθεια, με επίκεντρο ένα συνεκτικό σχέδιο που θα απαντά στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν τη στιγμή και πράγματι είναι ένα καλό μομέντουμ. Από την άλλη, αντίστοιχα νούμερα καταγράφαμε και το 2015 και η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Συνεπώς, κανενός τα μυαλά δεν παίρνουν αέρα. Το σημαντικό είναι να σηκώσουμε τα “μανίκια”, να δουλέψουμε και να γνωρίζουμε ότι ο τελικός κριτής είναι ο κόσμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή πιέζεται», δήλωσε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ο συνεργάτης του νέου προέδρου, Παναγιώτης Βλάχος, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη θα είναι μια υπεύθυνη φωνή με προτάσεις μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)