Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Πρωτοχρονιά με test και για εμβολιασμένους απ' την τσέπη τους - Μέχρι Τετάρτη οι ανακοινώσεις - Θύελλα αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση

 

Με υποχρεωτικό rapid test που θα πληρώσουν από την τσέπη τους θα κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς όσοι επιλέξουν εκείνο το βράδυ, όπως και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, να διασκεδάσουν έξω, όπως όλα δείχνουν.

Ουσιαστικά το προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν και ακολούθως με δηλώσεις του στο Mega προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα και να συστήσει υπομονή μέχρι να τοποθετηθεί η επιτροπή των επιστημόνων για την πανδημία, για να μην φανεί ότι την καπελώνει.

Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να συνεδριάσει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη. Έτσι το αργότερο την Τετάρτη θα έρθουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, χωρίς να αποκλείεται τα παραπάνω να γίνουν και εντός της αυριανής ημέρας.

Κι ενώ αρχικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν το μέτρο να αφορά τόσο τις εορτές της Πρωτοχρονιάς όσο και των Χριστουγέννων, οι τελευταίες διαρροές δείχνουν ότι μάλλον απομακρύνεται η σκέψη το μέτρο να ισχύσει και για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Ασήμαντη για τον Γ. Οικονόμου η επιβάρυνση

Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα πάντως είναι ότι το κόστος του υποχρεωτικού τεστ θα το επωμιστούν οι πολίτες, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι, όπως κατέστησε σαφές και στις δυο του τοποθετήσεις σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας το απόγευμα στο MEGA, είπε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test».

Σε ερώτηση σχετικά με το ό,τι τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε κι ότι κι ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε κάπως να υποβαθμίσει την οικονομική επιβάρυνση.

Θύελλα αντιδράσεων

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης, που αντιδρά κυρίως στο σκέλος της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών αντί του δωρεάν testing.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης «παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας»

Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι. Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ειδικά την περίοδο των γιορτών που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των πολιτών. 

Με λίγα λόγια παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας. 

Ακόμα και τώρα όμως, αντί για μαζική αποζημίωση των υποχρεωτικών τεστ από το κράτος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τα λάθος μηνύματα στους πολίτες, αφού δια του εκπροσώπου του είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι αν αποφασιστεί rapid test και για τους εμβολιασμένους το κόστος θα το αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή «αν θέλετε να προστατευθείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας, πληρώστε από την τσέπη σας».

Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας.

ΚΚΕ: Αντί για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ, χαράτσια και τεστ επί πληρωμή

Αντί να εξασφαλίσει δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον πληθυσμό και να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενόψει μάλιστα και του κινδύνου της μετάλλαξης “Ο”, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαράτσια και τεστ επί πληρωμή.

Μια ακόμη απόδειξη ότι η διαχείριση της πανδημίας, αποκλειστικά με βάση την ατομική ευθύνη και τη λογική “κόστους – οφέλους”, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Κριθαρίδης: Μην διανοηθούν κάτι τέτοιο με το κόστος στους πολίτες

«Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη κιόλας στιγμή της έλευσης της πανδημίας στη χώρα μας, ζητάει από την κυβέρνηση να στήσει ένα δημόσιο δίκτυο για δωρεάν, μαζικά, τακτικά, ράπιντ τεστ για όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη), καταγγέλλοντας παράλληλα την εγκληματική κυβερνητική επιλογή που συστήνει, οι εμβολιασμένοι να μη τεστάρονται», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως αναφέρει, «σήμερα, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ράπιντ τεστ σε όλους (εμβολιασμένους και μη) για την είσοδο τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, λόγω της μετάλλαξης όμικρον, με το κόστος ωστόσο -άκουσον, άκουσον- να βαραίνει τους πολίτες!».

«Είναι τόσα πολλά τα εγκλήματα πια της Μητσοτάκης ΑΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας, της εθνικής οικονομίας και της κοινής λογικής, που δεν σταματούν καθημερινά οι κυβερνητικοί "επιτελάρχες" να μας ξαφνιάζουν και να μας εξοργίζουν. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πέραν όλων των άλλων, το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην εστίαση», σημειώνει και καταλήγει: «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί καν να επιβάλλει κάτι τέτοιο με το κόστος στους πολίτες και να στήσει άμεσα αυτό το δημόσιο δίκτυο για τεστ που ζητάμε από την πρώτη στιγμή. Δωρεάν. Για όλους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)