Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Από τα πληρωμένα rapid στα δωρεάν self tests: Τι άλλαξε την απόφαση της κυβέρνησης

Μητσοτάκης

  

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση «εμπιστεύομαι τους πολίτες» και παραδέχθηκε ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις για την υποχρεωτική διενέργεια rapid tests με έξοδα των πολιτών - Ποιοι είναι οι δύο παράγοντες που άλλαξαν τις τελικές αποφάσεις.

Με μια υπαναχώρηση της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσωσαν «την παρτίδα» σχετικά με τα τεστς που θα έπρεπε να κάνουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των εορτών. Ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι επίκειται κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική διενέργεια rapid tests για όλους, όσοι επιλέξουν νυκτερινή διασκέδαση μέσα στην εορταστική περίοδο και μάλιστα τα έξοδα θα τα επιβαρύνονταν οι πολίτες, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση για διενέργεια δυο δωρεάν σελφ τεστς από όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση «εμπιστεύομαι τους πολίτες» και παραδέχθηκε ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις για την υποχρεωτική διενέργεια rapid tests με έξοδα των πολιτών.

Δυο ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη θεαματική στροφή της κυβέρνησης μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Πρώτον, οι αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μέλη και στελέχη της κυβέρνησης εξέφραζαν την απογοήτευσή τους ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα μετά τις προαναγγελίες Οικονόμου, λέγοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η απόφαση αυτή προς τους εμβολιασμένους είναι ότι ουσιαστικά τους εξομοιώνει με τους ανεμβολίαστους, συνεπώς γίνεται πολύ πιο δύσκολη από δω και πέρα η επιχείρηση πειθούς για αύξηση των ραντεβού στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα.

Εξίσου έντονη ήταν η απογοήτευση των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους, ιδιαίτερα εκείνοι που εκλέγονται στην περιφέρεια, ότι είναι αδύνατο να υποστηρίξουν τέτοια απόφαση στις εκλογικές τους περιφέρειες, ιδιαίτερα καθώς η μετάλλαξη «όμικρον» επιβάλλει την λήψη της τρίτης δόσης -αναμνηστικής- από τους ήδη εμβολιασμένους. Η εσωτερική διαμαρτυρία «ταρακούνησε» τους κυβερνώντες και στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν «δεύτερες σκέψεις» για το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο παράγοντας «εστίαση»

Δεύτερον, οι αντιδράσεις από ανθρώπους της εστίασης, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ λόγω της πανδημίας τον τελευταίο καιρό και η οποία εύλογα προσέβλεπε στις εορταστικές ημέρες προκειμένου να γεμίσουν τα καταστήματα από εμβολιασμένους που θέλουν να περάσουν λίγες ώρες διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Παράγοντες του κλάδου έλεγαν σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ότι ουσιαστικά επιβάλλεται ένα άτυπο «lockdown» στα καταστήματα εστίασης, καθώς ελάχιστοι θα στήνονταν στις ουρές για να κάνουν rapid tests και να πληρώσουν το 10ευρο.

Ο συνδυασμός των διαμαρτυριών τόσο από πολιτικούς, όσο και από οικονομικούς παράγοντες οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην αλλαγή της απόφασης που αρχικά είχε ληφθεί και την σημερινή ανακοίνωση για παροχή δυο δωρεάν self tests σε όλους.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)