Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Πώς το Μαξίμου έχασε τη μπάλα με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ



Το επιτελείο του «επιτελικού κράτους» που εδράζεται στο Μέγαρο Μαξίμου πέρασε (και περνάει…) από σαράντα κύματα για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Ξεκίνησαν από τη βεβαιότητα ότι ένας «πρόθυμος», ο Α. Λοβέρδος,είναι το ακλόνητο φαβορί για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Εσπευσαν μάλιστα να διαμηνύσουν τη βεβαιότητά σε όλους τους συνομιλητές με τη διαρκή αλαζονία που τείνει πλέον να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό άσκησης πολιτικής από την πλευρά τους.

Η αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά και κυρίως η επανεμφάνιση, κυριολεκτικά «από το πουθενά» του Γ.Παπανδρέου έδωσε το πρώτο πλήγμα στην αλαζονεία τους.

Η πρώτη γραμμή άμυνας σχηματίσθηκε με τα γνώριμα υλικά. Κανονικό «μπούλινγκ» κατά του πρώην πρωθυπουργού,επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων από τα ΜΜΕεπιτραπέζιες «αναλύσεις» για το έλλειμμα δυναμικής του Γιώργου. Και μπαράζ δημοσκοπήσεων που τον έφερναν με το ζόρι στην τρίτη θέση,μακριά από τον δεύτερο γύρο και ως συμπλήρωμα μια ορατή-αόρατη δυναμική για την πρώτη θέση του Α.Λοβέρδου.Δηλαδή ορατή στις δημοσκοπήσεις και στην πολιτική γειτονιά πέριξ του Μαξίμου,αόρατη στην κοινωνία.

Σήμερα που είναι η ώρα της κρίσης, το σκηνικό έχει αλλάξει. Το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα, οι εκλογές μειώνονται για τη σημασία τους και οι δημοσκοπήσεις, εδώ και αρκετές ημέρες, εξαφανίσθηκαν από το προσκήνιο, σαν ένα μαγικό χέρι να σήμανε ξαφνικά «κατάπαυση πυρός».

Aκόμη ένας επιτελικός σχεδιασμός του «επιτελικού κράτους» φαίνεται ότι προσκρούει με φόρα στο τείχος της πραγματικότητας. Ο «εκλεκτός» του Μαξίμου δεν είναι ο εκλεκτός των φίλων και των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Και ο «τελειωμένος» Γιώργος μοιάζει να τους ανατρέπει τα σχέδια,παρότι είναι ακόμη νωρίς και οι κάλπες δεν έχουν ακόμη «μιλήσει».

Η ζημιά δεν είναι μικρή. Με ένα ΚΙΝΑΛ που δεν μοιάζει με «δορυφόρο» της ΝΔ ,οι εθνικές εκλογές και τα κυβερνητικά σενάρια για την επόμενη μέρα δεν θα είναι ένας «υγιεινός περίπατος» για τον Κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και αν «καεί» η απλή αναλογική,στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία η ΝΔ θα χρειάζεται να ανέβει ένα βουνό. Να ξεπεράσει το 38% για να εξασφαλίσει μια ισχνή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών. Εκτός αν ο «πρίγκηπας» του Μαξίμου καταδεχτεί να λερώσει τα χέρια του με μια συγκυβέρνηση με το κόμμα του Κ. Βελόπουλου ή κάποιο άλλο μόρφωμα της ακροδεξιάς που μπορεί να εμφανισθεί στο μέλλον. Μια διόλου ευπρόσδεκτη προπτική για τα «επιτελικά παιδιά» του Μαξίμου. Ενα ΚΙΝΑΛ,εκτός της δορυφορικής τροχιάς,αποκλείει τις συμμαχίες πρός το κέντρο και την κεντροαριστερά και η ΝΔ ξαναγίνεται ένα «ανάδελφο» κόμμα.

Κορυφαίος υπουργός, διόλου αρεστός στο σύστημα του Μαξίμου, υποστήριζε πρόσφατα σε συνομιλητές του ότι «ο Κυριάκος έπρεπε ήδη να έχει κάνει εκλογές. Τώρα,κάθε μέρα,κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα». Τα «επιτελικά μυαλά» όμως είχαν άλλη γνώμη, ίσως γιατί ήταν κλειστά από την αλαζονεία. Ομως η αλαζονεία πληρώνεται. Συνήθως τοις μετρητοίς...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)