Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου

Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου

 
Ο Πρωθυπουργός στο «Ενώπιος Ενωπίω» μίλησε για τον κατώτατο μισθό, τα σχολεία και την Όμικρον, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία και τις εκλογές.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου, η οποία θα είναι πολύ πάνω από 2%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και θα προβληθεί τα μεσάνυκτα από τον Αντέννα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που επλήγησαν, το οποίο θα εξειδικεύσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο πρωθυπουργός,

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσουν οι παραπάνω υπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα αφορά στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί ζημιά. «Θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνεται των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την έναρξη βεβαίωσης των πρώτων προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν.

«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ύψος των χρηματικών ποινών ο πρωθυπουργός μάλιστα σημειώνει : «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκαλυπτικός για τα σενάρια ανασχηματισμού αλλά και για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ενώ επίσης μιλά για τις πρόσφατες εξελίξεις με τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και για την σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Κριτική στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης, μόλις πριν 13 μέρες, κατά 2% του κατώτατου μισθού, έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του. Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας».

Ακολούθως, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει ότι σήμερα «είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!». 

Πηγή: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Aπό τον νότο ως το βορρά , την Κρήτη ως τη Θράκη, πλαγιές κορφές αντιλαλλούν #γ.........ι_Μητσοτάκη#

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)