Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Χάπια MSD κατά του κορονοϊού: Ποιοι και πότε θα τα λαμβάνουν, από νοσοκομεία και φαρμακεία

Χάπια MSD κατά του κορονοϊού: Ποιοι και πότε θα τα λαμβάνουν, από νοσοκομεία και φαρμακεία

 
Τα χάπια της Merck MSD που είναι κατά του κορονοϊού πήραν έγκριση για χορήγηση στην Ελλάδα. Ποιοι θα τα λάβουν και πότε.

Τα χάπια της Merck MSD κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα από τις επόμενες ώρες, καθώς την Παρασκευή ανοίγει η σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μίνα Γκάγκα σε ερώτηση του iEidiseis.gr κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα ανοίγει στις 14/1 και τα κριτήρια για την διάθεση των χαπιών, θα είναι ίδια με εκείνα για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Δηλαδή, με βάση όσα ίσχυαν για τα μονοκλωνικά, τα συγκεκριμένα χάπια δεν θα είναι διαθέσιμα για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ανοσοκατασταλμένους, ασθενείς με νεοπλάσματα, μεταμοσχευθέντες και εγκύους στο τρίτο 3μηνο της κυήσεως.

Θα χορηγούνται μόνο στην αρχή της νόσησης, ενώ η αίτηση θα γίνεται μόνο από γιατρό -και όχι από τον ασθενή- στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έπειτα, η χορήγηση θα πραγματοποιείται, είτε από τα νοσοκομεία εάν ο ασθενής νοσηλεύεται, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, σε περίπτωση που ο ασθενής είναι στο σπίτι του.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν στην αρχή της νόσου -ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για βαριά νόσηση- και μόνο σε ασθενείς με καλή κλινική κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως χάπια της Merck MSD δεν θα λάβει κανένας ασθενής σε βαριά κατάσταση, όπως όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Η έγκριση για τα χάπια θα δίνεται εντός 24ωρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ξεκινήσει την αγωγή, πριν λάβει το «πράσινο φως».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ευελιξία παρέχεται στους γιατρούς, καθώς τα κριτήρια είναι αρκετά περιορισμένα -όπως και οι ασθενείς που θα λάβουν τα χάπια- με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές πιθανότητες να απορριφθεί σχετική αίτηση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί πόσες παρτίδες από τα χάπια της Merck MSD έχει λάβει η Ελλάδα, όμως πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν πως «έχουμε πληρότητα για όσους χρειάζονται».

Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που τηρηθεί στο ακέραιο η ίδια διαδικασία με την χορήγηση των μονοκλωνικών, ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή, αίτηση χορήγησης, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω

- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test

- Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής, θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Πώς χορηγείται το χάπι της Merck MSD

Το φάρμακο Molnupiravir χορηγείται δύο φορές την ημέρα από το στόμα σε ασθενείς με κορονοϊό, εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών για το Molnupiravir ολοκληρώθηκε νωρίτερα από ότι αναμενόταν, γιατί σύμφωνα με την Merck MSD τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά.

Το μέρος 3 της δοκιμής διεξήχθη σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και η Γουατεμάλα, ενώ στις μελέτες συμμετείχαν 775 ασθενείς.

Οι συμμετέχοντες δεν ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον έναν υποκείμενο παράγοντα, που τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή περίπτωση του ιού, ενώ οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την παχυσαρκία, την ηλικία άνω των 60 ετών, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Από τους 775 ασθενείς, το το 7,3% αυτών που έλαβαν το Molnupiravir είχαν νοσηλευτεί ή πεθάνει μέσα στις επόμενες 29 ημέρες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που είχαν λάβει placebo ήταν 14,1%. Παράλληλα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες βρέθηκαν περίπου στο 10% των ατόμων και μόλις το 1,3%διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος.

Ακόμη, το CNBC μεταδίδει πως το Molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19.

Επίσης, σύμφωνα με την Merck MSD η αποτελεσματικότητα δεν επηρεάστηκε από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων ή τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου των ασθενών. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)