Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: 5ήμερη άδεια για γονείς με παιδί που νοσεί - Τι ισχύει σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο

Copyright: Eurokinissi

 

Αλλαγές έρχονται τις επόμενες ημέρες στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις άδειες των εργαζόμενων γονέων, που θα αφορά σε όσους έχουν παιδί ή παιδιά που νοσούν με κορονοϊό.

Η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά και την ανίχνευση πολλών κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας μέσω των διαγνωστικών self test.

 Συγκεκριμένα, θα παρέχεται τουλάχιστον 5ήμερη άδεια σε γονείς με παιδιά που νοσούν, ανεξαρτήτως αν το σχολικό τμήμα στο οποίο βρίσκεται το παιδί τους έχει κλείσει λόγω κρουσμάτων ή λειτουργεί κανονικά καθώς έχουν βρεθεί θετικά στην COVID-19 λιγότερα από τα μισά παιδιά.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, αυτό που θα αλλάξει με την νέα ρύθμιση είναι το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά για 14 ημέρες τότε, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν εντελώς διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», με την νέα ρύθμιση θα προβλεφθεί πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19, των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Η νέα ρύθμιση θα μπορεί έτσι να «κουμπώσει» στο τρέχον αλλά και σε κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας (εφόσον χρειαστεί) ανάλογα με τις εκάστοτε προβλέψεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 Στην παρούσα φάση η ειδική αυτή άδεια θα είναι τουλάχιστον 5ήμερη, όσο δηλαδή διαρκεί και η τρέχουσα καραντίνα του ΕΟΔΥ για τους νοσήσαντες από λοίμωξη Sars Cov-2. Η άδεια θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Οι δικαιούχοι για την 5ήμερη άδεια

Την νέα αυτή τουλάχιστον 5ήμερη άδεια θα δικαιούνται γονείς:

  • βρεφών,
  • προνηπίων και νηπίων,
  • μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο)
  • παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξετάζεται αν θα υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής του. Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου, αλλά απλά επιμερισμό του κόστους ανάμεσα σε εργοδότη (2/3) και κράτος (1/3).

 Όπως αναφέρουν, βέβαια, ειδικοί εργατολόγοι, η ΚΥΑ που θα καθόριζε την φόρμουλα κάλυψης του 1/3 των αποδοχών της άδειας από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Οι εργοδότες υποχρεούνται άλλωστε να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθώς και τη διάρκεια αυτής χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ο τρόπος δήλωσης της άδειας στο «ΕΡΓΑΝΗ». Προφανώς τώρα θα προχωρήσει και στην πράξη η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Συνεισφορά του εργαζόμενου με 1 ημέρα άδειας αναψυχής ανά κυλιόμενο 4ήμερο (2 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη, 1 ημέρα επιδοτούμενη από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου) προβλέπει η λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού» η οποία εφαρμόζεται όμως μόνο όταν αναστέλλεται η λειτουργία του σχολικού τμήματος, κάτι που για να συμβεί με τις παρούσες τουλάχιστον οδηγίες απαιτείται να νοσεί το 50% +1 των μαθητών.

Η νέα άδεια που έρχεται τώρα θα αφορά γονείς παιδιών που νοσούν, ανεξάρτητα από το αν θα κλείνει το σχολικό τμήμα ή όχι.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

  • Σχολική τάξη με 25 μαθητές. Οι 10 νοσούν με κορονοϊό αλλά η διασπορά περιορίζεται.
  • Το σχολικό τμήμα δεν κλείνει
  • Οι γονείς των 10 μαθητών είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας τουλάχιστον 5ήμερης άδειας που θα πληρώνεται κατά 2/3 από εργοδότη και 1/3 από κράτος (εξετάζεται η συμμετοχή του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής).

Παράδειγμα 2:

  • Σχολική τάξη με 25 μαθητές. Νοσούν οι 15.
  • Το σχολικό τμήμα κλείνει
  • Όλοι οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού που προβλέπει 2 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη, 1 ημέρα επιδοτούμενη από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Σε κάθε περίπτωση, για τους εργαζόμενους του Δημοσίου η άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο. Σημειώνεται πως η 5ήμερη άδεια θα εφαρμοστεί τόσο σε Δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, όμως δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι οι φόρμουλες θα είναι πανομοιότυπες. Συγκεκριμένα αναφορικά με τον δημόσιο τομέα φαίνεται πως επιλέγεται ένα μοντέλο αδείας που μοιάζει με εκείνο της «άδειας ειδικού σκοπού». Δηλαδή, 3 ημέρες θα πληρώνονται από το Δημόσιο, ενώ μία ημέρα θα αφαιρείται από την άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)