Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Στα 47€ το PCR τέστ

Δωρεάν και με συνταγογράφηση τα PCR: Τι συμβαίνει στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης

 Μόνο 13 ευρώ λιγότερα θα πληρώνουν οι πολίτες για να κάνουν PCR τεστ (μοριακό), το πιο αξιόπιστο από όλα τα τεστ για τον νέο κορονοϊό, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 47 ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένει στη μη συνταγογράφηση και τη δωρεάν διάθεση των PCR τεστ στους πολίτες, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τα θεωρούν ως τα μοναδικά αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει και την Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης απλά να μειώσει το πλαφόν στα PRC τεστ και την κάλεσε να καλύψει ολόκληρο το ποσό. Ακριβό στη χώρα μας, όπως θα δείτε ακριβώς παρακάτω, είναι και το rapid test που κοστίζει περί τα 10 ευρώ.

Τα τεστ σε χώρες της Ευρώπης

Αυστρία: Τόσο τα rapid όσο και τα PCR τεστ είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να κάνει τεστ δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test ανά ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν rapid ή PCR τεστ είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επίσης, δωρεάν τεστ δικαιούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα.

Κύπρος: Τα rapid test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, το PCR τεστ μπορεί να γίνει ακόμη και με μόλις 20 ευρώ.

Ισπανία: Όλα τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Όλα τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους.

Αγγλία: Κι εκεί υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου τόσο rapid όσο και με PCR.

Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. Από 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.

Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το τεστ γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλεφωνικό κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.

Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.

Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.

1 σχόλιο:

  1. 47 euro δεν είναι πολλά.
    Αν σκεφτείς ότι το βασικό μεροκαματο είναι 29,62 euro, με ένα μεροκάματο κανείς πάνω από το μισό τεστ. Με δυο μεροκάματα κάνεις τεστ και περισσεύει για καφέ και τυρόπιτα.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)