Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός στο ΕΣΥ - Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών με 640 εισαγωγές – Εκτός μάχης υγειονομικοί

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και οι επιστήμονες εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον και Δέλτα του κορονοϊού και τα αυξημένα κρούσματα σε μικρούς και μεγάλους. Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν και πάλι τα σχολεία και ενώ σε όλους τους κλάδους οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν επειδή νοσούν αυξάνονται καθημερινά.

Ήδη έκκληση έχουν απευθύνει οι υγειονομικοί καθώς σε αρκετά νοσοκομεία, όπως το Γεννηματάς και ο Ευαγγελισμός, οι γιατροί που είναι υγιείς δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών στις εισαγωγές

 Οι υγειονομικές Αρχές δίνουν μάχη μπροστά στη νέα επίθεση που άρχισε να δέχεται το σύστημα υγείας, μετά τα «μαύρα» ρεκόρ των κρουσμάτων που φέρνει το «τσουνάμι» της Όμικρον και που σήμερα θα αγγίξουν τα 50.000. Με τις εισαγωγές ασθενών να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν εκατοντάδες απλές κλίνες Covid και κλίνες ΜΕΘ σε Αττική. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα έχουν φτάσει τους 4.300, ενώ 1.004 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι σταθερά πάνω από 600, ενώ καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών με 640 εισαγωγές.

Υγειονομικοί εκτός μάχης

Την ίδια ώρα, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των υγειονομικών που τίθενται εκτός μάχης επειδή νοσούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσούν 2.000 υγειονομικοί, οι 500 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική.

Στα 50.000 και την Τετάρτη τα κρούσματα

 Την εκτίμηση πως τα κρούσματα κορονοϊού θα είναι και σήμερα κοντά στις 50.000 όπως και την Τρίτη, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  «Από την πρωινή εικόνα που είδα στην καταμέτρηση που υπάρχει από τον ΕΟΔΥ, πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, ίσως λίγο περισσότερα ή λίγο λιγότερα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη 4 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50.126 κρούσματα κορονοϊού κι αυτό οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Ομικρον, που έχει υψηλή μεταδοτικότητα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι άμεσα θα ανακοινωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει επτάμηνη διάρκεια για όλους τους πολίτες 18 και άνω που έχουν κάνει δυο δόσεις εμβολίου (ή μια με το Johnson & Johnson) και άρα μετά το διάστημα αυτό θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Όσοι δεν κάνουν τρίτη (ή δεύτερη με J&J) δόση εμβολίου, δεν θα έχουν πιστοποιητικό, θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίστοι. Η απόφαση, είπε ο Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινωθεί άμεσα. 

Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (που ήδη παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση) και στις διασωληνώσεις, οι οποίοι και θα κρίνουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης

Το άνοιγμα των σχολείων και η μετάλλαξη Όμικρον

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 20 Δεκεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος εξαιτίας της. Και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων. 

«Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Εξήγησε ότι τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί rapid, γίνονται στις δημόσιες δομές και επειδή μπορεί να υπάρχει αναμονή, «είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid». 

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Όμικρον, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε».  Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις. 

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)