Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες»

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες»

 
«Βόμβες» από τον Άντριου Πόλαρντ, εκ των «πατέρων» του εμβολίου της AstraZeneca. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε όλες τις μολύνσεις».

Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών εμβολίων για τον νέο κορονοϊό της Οξφόρδης και διευθυντής του Oxford Vaccine Group, βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca το 2020.

Μιλώντας έναν χρόνο μετά από την πρώτη φορά που το AstraZeneca χορηγήθηκε σε πολίτη, ο δρ. Πόλαρντ αρχικά δηλώνει στην Telegraph με περίσσια αισιοδοξία ότι «τα χειρότερα είναι σίγουρα πίσω μας. Απλώς πρέπει να περάσουμε τον χειμώνα».

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ερωτηθείς για τον τωρινό χειρισμό της υγειονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς σε ολόκληρη την Αγγλία, ο καθηγητής απαντάει: «Μέχρι στιγμής (φαίνεται να) λειτουργεί. Το σύστημα δεν καταρρέει.

Δώδεκα μήνες από τότε που χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca στον 82χρονο Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Τσέρτσιλ της Οξφόρδης, εννέα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένου της AstraZeneca, έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η τρίτη δόση κάθε 6 μήνες δεν είναι βιώσιμη

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 90% των άνω των 12 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση και περισσότεροι από το 80% του γενικού πληθυσμού έχουν κάνει δύο δόσεις, ενώ έχουν χορηγηθεί 33 εκατομμύρια αναμνηστικές.

Ωστόσο, ο καθηγητής Πόλαρντ προειδοποιεί ότι η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε ανθρώπους κάθε 6 μήνες «δεν είναι βιώσιμη» και ότι οι τέταρτες δόσεις δεν θα πρέπει να χορηγούνται έως ότου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Επεσήμανε, δε, ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε όλες τις μολύνσεις και ότι «κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοιχτεί», παρά τη συνεχιζόμενη απειλή από τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοιχτεί. Όταν ανοιχτούμε, θα υπάρχει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι' αυτό ο χειμώνας δεν είναι πιθανώς η καλύτερη εποχή. Αλλά αυτή είναι απόφαση των πολιτικών και όχι των επιστημόνων», είπε χαρακτηριστικά στην Telegraph.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ο μη εμβολιασμένος

«Η προσέγγισή μας πρέπει να αλλαχτεί, να βασιστούμε στα εμβόλια και τα υπόλοιπα φάρμακα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ο μη εμβολιασμένος», υπογράμμισε.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο Sky News, ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι μελλοντικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού θα είναι πιο ήπιες από αυτές που εμφανίστηκαν νωρίτερα στην πανδημία.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι αυτήν τη στιγμή ότι οι μελλοντικές εκδοχές του νέου κορονοϊού, οι ''γιοι'' και οι ''κόρες'' της Όμικρον, θα προκαλούν ήπια ασθένεια. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουμε γιατί η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια», τόνισε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων είναι ένα «διαφορετικό είδος ιού» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο είχε κοστίσει ζωές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οτιδήποτε κάνει κάποιον αβέβαιο ή διστακτικό σχετικά με τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια», υπογράμμισε.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)