Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Στα λευκά αρκετές περιοχές - Πού χρειάζονται αλυσίδες

 Επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Στα λευκά αρκετές περιοχές - Πού χρειάζονται αλυσίδες

 

 

 

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρχει νέα επιδείνωση του καιρού.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τα πρώτα χιόνια στη Λέσβο

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Λέσβου, στο βορειοανατολικό και βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, όπου ξεκίνησε να χιονίζει από τις 6 το πρωί. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους, από Στύψη-Πελόπη – Κάπη-Μανταμάδο, από Κλειού – Σκαμιά – Λεπέτυμνο – Άργενο – Βαφείο και από Φίλια-Ανεμώτια-Σκαλοχώρι.


Στα λευκά αρκετές περιοχές

Οι δήμοι του βορείου τμήματος της Αττικής, βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική εξαιτίας χιονόπτωσης

Στην Αττική έχουν πέσει ήδη τα πρώτα χιόνια, ενώ οι δρόμοι που έχουν κλείσει είναι οι εξής:

  • Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη
  • Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του «414» προς Ν. Μάκρη
  • Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Χιονοπτώσεις ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε από χθες στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης.
Χιονόπτωση σημειώθηκε προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται προς αυτά με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, την Παρασκευή -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο.

Στα λευκά έχουν ντυθεί και περιοχές της Εύβοιας, της Φλώρινας κ.α.

Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Από τα ξημερώματα χιονίζει ακατάπαυστα και στην Ξάνθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)