Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ψάχνουν τους συνεργούς της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου

 
 
Ο ρόλος του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές • Τίμησαν τη μνήμη του Άλκη στα γήπεδα • Μηνύματα κατά της βίας.

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές για την πλήρη εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης που είχε οπαδικό πρόσημο και έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, με θύμα τον 19χρονο Άλκη. 

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε ήδη στη σύλληψη ενός 23χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας. Σημειώνεται ότι ο 23χρονος είναι σεσημασμένος για εμπλοκή και σε άλλα περιστατικά βίας με οπαδικό χαρακτήρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί δίκη για περιστατικό του 2019. Οπότε, είναι απορίας άξιο το γιατί συνέχιζε να κυκλοφορεί ελεύθερος. Αναμένεται να οδηγηθεί την Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το υλικό «δείχνει» τους δράστες

Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν τους συνεργούς της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου και αξιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες και το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους. 

Σημειώνεται ότι ο 23χρονος συνελήφθη αφού ταυτοποιήθηκε από το βιντεοληπτικό υλικό ως το πρόσωπο που έμπαινε και έβγαινε στα δύο αυτοκίνητα που επέβαινε η ομάδα των περίπου 10 χούλιγκαν, οι οποίοι επιτέθηκαν απρόκλητα στον 19χρονο και στους δύο φίλους του, λίγα μέτρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Άρη. Ο 23χρονος φέρεται ως ιδιοκτήτης ενός εκ των δύο αυτοκίνητων.


Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε σύνδεσμο φιλάθλων αθλητικής ομάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε «πολεμικό» υλικό, όπως αναδιπλούμενοι σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά χειρός, κροτίδες, διάφορα εργαλεία (όπως φτυάρια, σφυριά), δικράνια, μεταλλικοί σωλήνες και ξύλινα ρόπαλα.

► Το μεσημέρι της Τετάρτης, κηδεύτηκε στη Βέροια σε κλίμα βαθιάς οδύνης, ο 19χρονος, με συγγενείς και φίλους να του λένε το τελευταίο «αντίο».

Μηνύματα κατά της βίας

Σε κάθε περίπτωση, το αιματηρό συμβάν έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο facebook, να υπογραμμίζει ότι «επαναφέρει, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα ανησυχητικά ερωτήματα ενός, δυστυχώς, διαχρονικού φαινομένου: πώς επιτρέψαμε να μετατραπεί ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα σε πεδίο εκδήλωσης του πιο ακραίου μίσους, των πιο βάναυσων, πρωτόγονων ενστίκτων;» και τονίζει «οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε και να δράσουμε σήμερα κιόλας, χωρίς καθυστέρηση...».

Παράλληλα, στους αγώνες που έγιναν την Τετάρτη για το πρωτάθλημα, τιμήθηκε η μνήμη του 19χρονου Άλκη, με την τήρηση ενός λεπτού σιγή.

Πριν από την έναρξη του ματς Άρη-ΑΕΚ, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ το μάτριξ του γηπέδου έγραφε «Άλκη καλό ταξίδι». Οι παίκτες των δύο ομάδων, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, πήγαν στο σημείο με τα στεφάνια και άφησαν στο σημείο κίτρινα τριαντάφυλλα.  

EUROKINISSI

Οι σημαίες στο γήπεδο κυμάτιζαν μεσίστιες και ο αρχηγός του Άρη, Χαβιέ Ματίγια, εμφανίστηκε στην έναρξη με φανέλα με το Νο19 και το όνομα Άλκης.

EUROKINISSI

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας αποφάσισε σε ένδειξη πένθους για τον χαμό του 19χρόνου, η φωτογραφική κάλυψη της αγωνιστικής να αποτελείται από ασπρόμαυρες εικόνες χωρίς καμία διάκριση ως προς τη χρήση των εικόνων (social media κλπ). 

Με αφορμή τη δολοφονία, βετεράνοι ποδοσφαιριστές των ομάδων της Θεσσαλονίκης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι ο φίλαθλος κόσμος όλων των ομάδων «χρειάζεται να καταδικάσει αυτά τα τραγικά γεγονότα και να μην παρασυρθεί σε μία πόλωση που θα τροφοδοτήσει τον κύκλο βίας». 

Υπογράμμισαν επίσης ότι θα πρέπει «να απομονώσουν σε κάθε ΠΑΕ αυτούς τους λόχους βρώμικων και δολοφονικών επιθέσεων», καθώς και πως «χρειάζεται άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια συμβάντα».

Η ανακοίνωση των βετεράνων

Τα πρόσφατα αποτρόπαια γεγονότα στη πόλης μας, με τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε μαθητές έξω από τα σχολεία (ΕΠΑΛ Εύοσμου και Διαπολιτισμικό) και το τραγικό συμβάν με την δολοφονία του 19χρόνου Άλκη επειδή τύχαινε να είναι οπαδός του Αρη, αποκαλύπτουν την σήψη που υπάρχει στην κοινωνία μας. 

Ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΟΚ, του Αρη, του Ηρακλή, του Απόλλων Καλαμαριάς, όλων των ομάδων, χρειάζεται να καταδικάσει αυτά τα τραγικά γεγονότα και να μην παρασυρθεί σε μία πόλωση που θα τροφοδοτήσει τον κύκλο βίας. 

Πρέπει να απομονώσουν σε κάθε ΠΑΕ αυτούς τους λόχους βρώμικων και δολοφονικών επιθέσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε οπαδούς που σπέρνουν το μίσος και τη βία, που σπέρνουν ακόμα και το ναζιστικό δηλητήριο στα παιδιά και τα εγγόνια μας , μέσα και έξω από διάφορους συνδέσμους που μετατρέπονται τελικά σε  εκκολαπτήρια του κάθε φασίστα! 

Μόνο αηδία μας προκαλεί που αυτές οι συμμορίες, φορούν τα διακριτικά του ΠΑΟΚ στις δολοφονικές τους επιθέσεις. Είναι προσβολή προς την ιστορική προσφυγο ομάδα του ΠΑΟΚ, φέτος μάλιστα  που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.  

Χρειάζεται άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια συμβάντα . Την ίδια ώρα είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας που καλεί συλλόγους Γονέων, σωματεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους σε κινητοποίηση το Σάββατο 17:00 στην Πλατεία Ευόσμου.

Ως Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές των ομάδων της Θεσσαλονίκης έχουμε καθήκον να δείχνουμε ότι οι φίλαθλοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα , το αντίθετο μάλιστα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα, όπως η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

  • Κούδας Γιώργος , βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ 
  • Αιδινίου Κώστας, Πρόεδρος βετεράνων Ηρακλή
  • Βένος Γιάννης, Πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών ΑΡΗ 
  • Πελλιος Φιλώτας, πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών ΠΑΟΚ
  • Κάκογλου Κώστας, πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών Απόλλων Πόντου 
  • Κώστας Λεβέντης , βετεράνος ποδοσφαιριστής Παναχαϊκής, ΠΑΟΚ, Μακεδονικού , πρώην Γραμματέας του ΠΣΑΠ και ΕΠΣΜ

Εξάλλου, την οδύνη για τον άδικο χαμό του 19χρονου Άλκη, ενός εκ των νεότερων μελών της εκφράζει εκ μέρους φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ η Κοσμητεία της.

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για την έξαρση της τυφλής βίας, ειδικότερα στις τάξεις της νεολαίας μας, στην κοινωνία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή είμαστε αγανακτισμένοι με την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με προφανείς τις συνέπειες που αυτή έχει υποδαυλίζοντας τη βία που προαναφέραμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κοσμητείας και εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του δολοφονηθέντος φοιτητή.

Επισημαίνεται, δε, η ανάγκη για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιείται η πρόθεση της Σχολής να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνοντας τουρνουά ποδοσφαίρου με τίτλο «Goal στη βία», καθώς και επιστημονική ημερίδα για τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα και διεθνώς. Δηλώνεται τέλος η πρόθεση υλοποίησης «Διαδραστικής Ενημερωτικής Εκστρατείας» στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, πρόταση που έχει κατατεθεί από τις 20.12.2021 στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

«Ο άδικος χαμός του Άλκη, του συναδέλφου μας, του παιδιού μας, ας είναι ο τελευταίος», τονίζεται.

Από την πλευρά του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών, στο οποίο φοιτούσε ο 19χρονος, αναφέρεται πως «ο Άλκης ήταν ένας από μας και στην θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας».

«Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και στρέφουμε τον αγώνα μας απέναντι τόσο στην οπαδική βία όσο και στις αιτίες που την γεννούν. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος», αναφέρουν οι φοιτητές.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)