Ενώ η φθίνουσα ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)η κυβέρνηση οδεύει προς «ορμπανοποίηση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου χαρακτήρισε «συμμορία» δύο δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει η ιστοσελίδα Euractiv σε ανταπόκριση του Sarantis Michalopoulos.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis πριν από μερικά χρόνια, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση και κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του ειδικού ανακριτή του Αρείου Πάγου.
Η δίωξη των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ενώσεων δημοσιογράφων ευρωπαϊκών και διεθνών.
«Όταν υπάρχει μια συνεχιζόμενη δίωξη, δεν επεμβαίνεις. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τους διωκόμενους δημοσιογράφους ως «συμμορία» είναι παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου είπε ο Κύρτσος σε ρ/σ δηλώνοντας έκπληκτος που το ελληνικό κράτος δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια κατά της εταιρείας για αποζημίωση, όταν οι ΗΠΑ είχαν λάβει 350 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο σκάνδαλο, η Ελλάδα αποφάσισε να μην ζητήσει αποζημίωση για την απώλεια δημοσίου χρήματος.
Ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Johannes Hahn δήλωσε (25/1) ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει δέσμευση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή έχει ήδη παγώσει δισεκατομμύρια ευρώ για τη Βουδαπέστη από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες.
Η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι γνωστό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος.
Τα ζητήματα που τέθηκαν στην έκθεση περιλάμβαναν αστυνομική βία και αυθαίρετη κράτηση εργαζομένων στα ΜΜΕ, λογοκρισία και πίεση από την κυβέρνηση στις διαδικτυακές πύλες ΜΜΕ, καθώς και χειραγώγηση των ΜΜΕ μέσω της χορήγησης κρατικής χρηματοδότησης, διαφήμισης ή φορολογικών εκπτώσεων.
Οι μόνες χώρες της ΕΕ που σημείωσαν χειρότερη βαθμολογία από την Ελλάδα ήταν η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Σε συνέντευξή της στο EURACTIV.cz στα τέλη 2021, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όταν πρόκειται για θέματα τύπου.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε στο Euractiv «προς το παρόν» αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση των δύο δημοσιογράφων «καθώς υπάρχουν εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες για αυτές τις υποθέσεις και ποτέ δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη μας».
Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία των MME και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου, η οποία για το 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Γίνεται αναφορά στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις προς τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν τις αλλαγές στον νόμο που θα επιβάλλουν πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση σε δημοσιογράφους για δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021. Σύμφωνα με σχετική πηγή η ASGS αναφέρει ρητά ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των ΜΜΕ όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί τα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμός».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αρκετά κράτη μέλη είχαν συμπεριλάβει μέτρα στα σχέδια ανάκαμψης για να βοηθήσουν στη στήριξη του τομέα των ΜΜΕ για την προώθηση της ελευθερίας και του πλουραλισμού.
ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos – Conservative MEP: Greece is heading toward ‘Orbanisation’
Αναρτήθηκε από hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου