Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Κώστας Τσουκαλάς: Όλα πάνε καλά... για τα funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια!

Κώστας Τσουκαλάς: Όλα πάνε καλά... για τα funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια!

 
Διαρρέεται πως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα funds για συμμετοχή στο σχήμα που θα συνδημιουργήσει τον Φορέα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ψηφίσει την απαλλαγή του Φορέα από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των νοικοκυριών που θα λάβει.

Εχουν περάσει 13 μήνες από την ψήφιση και 7 μήνες από την θέση σε ισχύ του νόμου για τη πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της δεύτερης ευκαιρίας των οφειλών και το τοπίο για τους δανειολήπτες είναι πιο δυσοίωνο από ποτέ.

Παρατηρείται έξαρση της επιθετικότητας των funds που πλέον έχουν πάρει την ιδιοκτησία της μεγάλης πλειοψηφίας των κόκκινων δανείων αλλά και πολλών ενήμερων τραπεζικών προιόντων.

Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την πλατφόρμα e-auction, τα funds είναι πλέον οι κύριοι επισπεύδοντες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών , αφού έχουν αναγγείλει το 70% των υπό διενέργεια πλειστηριασμών με τις τράπεζες να περιορίζονται στο 22,2% και τους λοιπούς ιδιώτες στο 8%. Όλα αυτά τα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες στα funds χωρίς να ρωτηθούν οι δανειολήπτες για ρύθμιση χρέους με αντίστοιχους όρους με τους όρους πώλησης των δανείων. Σήμερα οι δανειολήπτες αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους και σε πολλές περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας.

Η επιθετικότητα των funds και ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύουν έχουν εξήγηση.

Τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλλει τα funds για να λάβουν την κρατική εγγύηση στα πλαίσια του προγράμματος "Ηρακλής", προβλέπουν ότι το 50% των εσόδων τους θα προκύψει από ρευστοποιήσεις ακινήτων , γεγονός που αφενός εξηγεί την επιθετικότητα των funds αφετέρου την επιμονή που θα δείξουν στην ολοκλήρωση του πλειστηριασμού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που τους έχουν παραχωρήσει οι "τραπεζοκεντρικής αντίληψης" αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση των πλειστηριασμών.

Παράλληλα ο ρυθμός ρυθμίσεων των δανείων έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγων των συνεπειών της πανδημίας αλλά και λόγω της προτεραιότητας των funds για ταχεία εκκαθάριση των οφειλών όσων έχουν ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς από την εξέλιξη αυτή χαμένοι είναι όσοι δανειολήπτες έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία αλλά έχουν περιουσία που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό το χρέος ή την αξία της εμπράγματης εξασφάλισης (υποθήκης), αφού με την ρευστοποίηση της περιουσίας τους ικανοποιείται η ανάγκη των funds για γρήγορα έσοδα προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση. Αντιθέτως κερδισμένοι είναι οι κακοπληρωτές, αφού ειδικά εφόσον οφείλουν ποσά σημαντικά μεγαλύτερα από το χρέος του και έχουν οικονομικό απόθεμα , με καταβολή ενός ποσού διαγράφουν σημαντικό μέρος των οφειλών τους και διασώζουν και την περιουσία τους.

Ακόμα ένας λόγος που δεν ρυθμίζονται οι οφειλές , είναι η παταγώδης αποτυχία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ενώ διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως βασικός μοχλός ρύθμισης των οφειλών , αποδεικνύεται στην πράξη μια μεγάλη "φούσκα" και λόγω των τεχνικών αδυναμιών της πλατφόρμας και λόγω της συστηματικής υπονόμευσης των προσπαθειών ρύθμισης οφειλών από τράπεζες και funds, οι οποίοι προτιμούν την κατά μόνας διαπραγμάτευση προκειμένου να επιβάλλουν όρους λεόντειους και καταπλεονεκτικούς στους δανειολήπτες παρά την διαδικασία συλλογικής διευθέτησης που προκρίνει η πλατφόρμα .

Όπως είχαμε τονίσει και κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου για ψήφιση , εφόσον το πλαίσιο της ρύθμισης που προτείνει η πλατφόρμα μέσω υπολογιστικού εργαλείου δεν δεσμεύει τους πιστωτές όχι μόνο να συναινέσουν αλλά ούτε καν να απατήσουν, το εγχείρημα είναι καταδικασμένο εν τη γενέσει. Δυστυχώς η πραγματικότητα αποδεικνύεται χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Ακόμα και η διαδικασία της πτώχευσης φυσικών προσώπων δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη , καθώς ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δανειολήπτες που επιθυμούν μια νέα αρχή ακόμα και με απώλεια της κυριότητας επί της περιουσίας τους, η πλατφόρμα των πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου καθυστέρησε να λειτουργήσει και ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα παίρνει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου να τους τα επαναμισθώνει για μπορούν να διατηρήσουν δικαίωμα οίκησης για μια δωδεκαετία.

Μάλιστα διαρρέεται πως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα funds για συμμετοχή στο σχήμα που θα συνδημιουργήσει τον Φορέα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ψηφίσει την απαλλαγή του Φορέα από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των νοικοκυριών που θα λάβει.

Δηλαδή τα funds θα έχουν πολλαπλά κέρδη. Θα αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας μαζικά τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών , θα λαμβάνουν επί 12 έτη ενοίκιο και μέρος επιδότησης του από το κράτος (φορολογούμενοι) , θα έχουν σημαντικά κέρδη στο μέλλον από την δραστηριότητα real estate που θα έχουν ως κάτοχοι ακινήτων που θα μεταπωλήσουν σε τιμή υπέρτερη από αυτή που αγόρασαν και θα απαλλάσσονται για όσον διάστημα έχουν τα ακίνητα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ , ενώ φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επιβαρύνονται φορολογικά με επαχθείς όρους.

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος για την κερδοφορία των funds .

(Ο Κώστας Τσουκαλάς είναι δικηγόρος)

Πηγή: ieidiseis.gr 

1 σχόλιο:

(3)