Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Εξαπλώνεται το «Κονβόι της Ελευθερίας» - Από τον Καναδά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Εξαπλώνεται το «Κονβόι της Ελευθερίας» - Από τον Καναδά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

 
 
 Στον Καναδά, η κινητοποίηση των οδηγών μπαίνει πλέον στην τρίτη εβδομάδα της - Χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι για τον ερχομό του «Κομβόι της Ελευθερίας».

Διάφορες ομάδες στις ΗΠΑ οργανώνουν κομβόι φορτηγών και άλλων οχημάτων για αυτό το Σαββατοκύριακο και τις αρχές Μαρτίου, μιμούμενες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που είναι σε εξέλιξη στον Καναδά εδώ και δύο εβδομάδες, κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φορτηγατζήδων για την Covid-19.

Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Κομβόι για να σωθεί η Αμερική», ανέφερε στον ιστότοπό της ότι δύο διαφορετικές αυτοκινητοπομπές θα συγκλίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πις Μπριτζ (Γέφυρα Ειρήνη), στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, περνώντας από το Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη. Το ένα κομβόι θα αναχωρήσει σήμερα από την πόλη της Νέας Υόρκης και το δεύτερο αύριο από το Μάουντ Τζούλιετ του Τενεσί.

Η Πένι Φέι, εκ των ιδρυτών της ομάδας, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το ένα κομβόι θα αποτελείται από SUV και βανάκια που θα μεταφέρουν εφόδια, όπως νερό, τρόφιμα, προπληρωμένες κάρτες αγοράς καυσίμων και κουβέρτες για τους Καναδούς οδηγούς φορτηγών που φτάνουν στις ΗΠΑ. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι για τους Καναδούς, για να τους στηρίξουμε» είπε η Φέι, η οποία θα αναχωρήσει από το Νάσβιλ. «Ταυτόχρονα, στρέφουμε την προσοχή στο γεγονός ότι θέλουμε να τερματιστούν οι εντολές. Καταργήστε τις, από Πολιτεία σε Πολιτεία. Θέλουμε μια ελεύθερη χώρα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στον Καναδά

Στον Καναδά, η κινητοποίηση των οδηγών μπαίνει πλέον στην τρίτη εβδομάδα της. Οι φορτηγατζήδες απέκλεισαν την πρωτεύουσα Οτάβα και έχουν μπλοκάρει τη γέφυρα Αμπάσαντορ, έναν ζωτικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ. Έχουν αποκλειστεί επίσης και μικρότερες γέφυρες, στην Αλμπέρτα και τη Μανιτόμπα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ κήρυξε την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διάφορες αμερικανικές οργανώσεις σχεδιάζουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Telegram, το TikTok και το Facebook. Μία από αυτές, η The People’s Convoy (Το Κομβόι του Λαού), έχει 64.000 ακολούθους στο Facebook και σχεδιάζει μια διαδήλωση στην Κοατσέλα Βάλεϊ της Καλιφόρνιας για τις 4 Μαρτίου. Από εκεί, οι οδηγοί φορτηγών θα κατευθυνθούν προς την Ουάσινγκτον, για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τα υποχρεωτικά μέτρα κατά της πανδημίας.

«Συμβαίνει, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Θα συμβεί», ανέφερε ο Μπράιαν Μπρέιζ, ένας από τους διοργανωτές, σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο TikTok. «Δεν είναι θέμα της δεξιάς, δεν είναι θέμα της αριστεράς, δεν είναι αντιεμβολιαστικό το ζήτημα. Είναι για το Σύνταγμα και τα δικαιώματά μας ως Αμερικανών», πρόσθεσε.

Χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι για τον ερχομό του «Κομβόι» - Έκκληση Μακρόν για ηρεμία

Η Γαλλία κινητοποίησε χιλιάδες αστυνομικούς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα εκτόξευσης νερού στο Παρίσι σήμερα, προκειμένου να μην επιτρέψουν την άφιξη των κονβόι των οχημάτων που κατευθύνονται προς τη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας κατά των περιορισμών εναντίον της Covid-19.

Σημεία ελέγχου στήθηκαν στα διόδια στις εισόδους της πόλης, ενώ μεταλλικά κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει των πορειών που οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο.

Με έμπνευση από τις διαδηλώσεις των «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι οδηγοί, από διάφορες πόλεις στη Γαλλία, αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Παρίσι και σκοπεύουν να αψηφήσουν την αστυνομική εντολή να μην μπουν στην πόλη.

25280030 1

Μόλις νύχτωσε, η αστυνομία άρχισε τους ελέγχους στα έγγραφα των οδηγών σε διάφορα σημεία που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν τις επόμενες 72 ώρες.

Οι συμμετέχοντες στο κονβόι αντήλλαξαν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς μπορούν να μπουν ανενόχλητοι στην πόλη, αποφεύγοντας την αστυνομική παρουσία, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην επιχειρήσουν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους του Παρισιού.

«Το να διαμαρτύρεται κανείς αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα. Το να προκαλείς μποτιλιάρισμα δεν είναι», είπε στο France 2 TV.

Έκκληση Μακρόν να επικρατήσει ηρεμία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει «ηρεμία», την ώρα που τα κονβόι των οχημάτων κατευθύνονται προς το Παρίσι, με τους διαδηλωτές να θέλουν να διαμαρτυρηθούν κατά του εμβολιαστικού πάσου ή κατά της κυβέρνησης.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Ouest-France, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπογραμμίζει ότι η Γαλλία «έχει ανάγκη από ομόνοια, από συλλογική καλή θέληση», επισημαίνοντας πως «ακούει και σέβεται» την «κόπωση» και την «οργή» που συνδέονται με την υγειονομική κρίση.

«Είμαστε όλοι συλλογικά κουρασμένοι από αυτό που ζούμε εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η κόπωση εκφράζεται με πολλούς τρόπους: από την αναστάτωση σε ορισμένους, από την κατάθλιψη σε άλλους. Βλέπουμε έναν ψυχικό πόνο πολύ ισχυρό, μεταξύ των νέων μας και των λιγότερο νέων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κόπωση μεταφράζεται επίσης από την οργή. Το ακούω και το σέβομαι», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Όμως, απευθύνω έκκληση για τη μέγιστη ηρεμία».

«Οι διεκδικήσεις είναι πάντα νόμιμες. Προστατεύσαμε πάντα το δικαίωμα στη διαδήλωση, τον δημοκρατικό πλουραλισμό, τον κοινοβουλευτικό διάλογο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως, έχουμε ανάγκη από ομόνοια, από μεγάλη συλλογική καλή θέληση», κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ερωτηθείς από την Ouest-France σχετικά με την υγειονομική κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε «να πούμε σήμερα» ότι η επιδημία «τερματίστηκε, όσο τα νοσοκομεία δεν βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται πολύ, τον επαναπρογραμματισμό των επεμβάσεων να ξεκινάει και πάλι και τις ΜΕΘ να καταγράφουν μικρότερο συνωστισμό».

Η άρση του εμβολιαστικού πάσου «θα εξαρτηθεί από το νοσοκομείο», όταν θα «επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά». 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)