Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «golden boys» του ΕΦΚΑ

Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «golden boys» του ΕΦΚΑ

Με τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε την απόσυρση του, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 με την έναρξη της συνεδρίασης έκαναν λόγο για fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας οτι με αυτό τον τρόπο η «γαλάζια» κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει αντιδράσεις ασφαλισμένων.

Κάνοντας λόγο για «golden boys με μεγάλους μισθούς» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για την «επιτομή της κομματικοποίησης του ΕΦΚΑ και των αντίστοιχων πελατειακών σχέσεων». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το μείζον θέμα είναι ότι φέρνετε μια διάταξη πρωτοφανή με την οποία στην διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορούν να είναι μετακλητοί». Επιτέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μιλώντας για παραβίαση του Συντάγματος και τόνισε πως «μας πάτε σε πολύ σκοτεινές εποχές πίσω. Σε περιόδους ΕΡΕ που ξέρουμε τι πελατειακές σχέσεις υπήρχαν».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «φτιάχνετε μια εταιρία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, χωρίς καμία κοινωνική λογοδοσία», τονίζοντας πως «ο στόχος είναι η εκποίηση της ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ που είναι και εγγύηση των συντάξεων». Πρόσθεσε μάλιστα πως με τις προωθούμενες διατάξεις θα «μπαίνουν κομματικοί εγκάθετοι στην διοικητική αρχή του ΕΦΚΑ και διαμορφώνεται ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων» ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «προάγγελος για άλλες υπηρεσίες του δημοσίου».

Από την πλευρά τοτυ Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε πως πρόκειται για ένα «προκλητικό νοιμοσχέδιο», σημειώνοντας πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διορίζονται «γενικοί διευθυντές με προσόντα ένα απλό πτυχίο που θα παίρνουν μισθό 8.000 ευρώ, όσα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης δήλωσε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι «συνέχεια των ανατροπών στα εργασιακά» και πως «οι αλλαγές δεν είναι απλά κάποιες μεταβολές αλλά η πλήρης απαλλαγή του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για το νομοσχέδιο, «εντείνετε τις διαδικασίες για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση».

Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ αποτελεί μια κυβερνητική προσπάθεια καθώς «η κακοσχεδιασμένη ενοποίηση των ταμείων το 2016 οδήγησε σε καθυστερήσεις απονομής συντάξεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας προίκισε με πάνω από 1 εκατ. ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Για εμάς αποτελεί μονόδρομο ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ». 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)