Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμιο σκάνδαλο: H Credit Suisse λειτουργούσε ως "πλυντήριο" για τη "διεθνή" της διαφθοράς - Εμπλέκεται ακόμα και το Βατικανό

Υποκατάστημα της τράπεζας.

 

Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές τραπεζικών δεδομένων που έγινε ποτέ κατέδειξε ότι η πανίσχυρη ελβετική τράπεζα συμμάχησε με τους ισχυρούς της διαφθοράς τους οποίους και κάλυπτε.

Μετά από μία μαζική διαρροή που έγινε προς γερμανική εφημερίδα, και κάνει το γύρο του κόσμου, αποκαλύφθηκε ότι η ελβετική τράπεζα Credit Suisse "φιλοξενούσε" αμύθητες περιουσίες πελατών που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Συνολικά η διαρροή έχει να κάνει με περίπου 30000 πελάτες ενώ το συνολικό ποσό που "χρεώνονται" ανέρχεται στα 80 δισ ευρώ!

Μεταξύ των "εκλεκτών" πελατών μπορεί να συναντήσει κανείς το πρώην επικεφαλής του χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά ακόμα και το Βατικανό.

Το τελευταίο χρειάζεται μία περαιτέρω εξήγηση. Λογαριασμός που φέρεται να ανήκει στο Βατικανό ενεπλάκη σε επένδυση 350 εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα του Λονδίνου, επένδυση που εν τέλει χαρακτηρίστηκε δόλια και βρίσκεται στο στόχαστρο της αγγλικής δικαιοσύνης.

Η διαρροή έγινε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ενώ πρόσβαση στα δεδομένα απέκτησε μία διεθνής κοινοπραξία μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα έφτασε στο συμπέρασμα ότι η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φύλλο συκής που καλύπτει το ρόλο των ελβετικών τραπεζών στην συνεργασία με φοροφυγάδες.

Από την πλευρά της η τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, απέρριψε "τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες πρακτικές μας" και έκανε λόγο για "επιλεκτικές πληροφορίες που οδηγούν σε λαθεμένες ερμηνείες"΄.

Το timing της αποκάλυψης είναι μάλλον το χειρότερο δυνατό για την τράπεζα που είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ελβετικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει επίσημες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος σχετιζόμενο με εμπόριο κοκαϊνης από τη βουλγαρική μαφία.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)