Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στο 1 δισ. ευρώ το ενεργειακό κόστος των δήμων

Στο 1 δισ. ευρώ το ενεργειακό κόστος των δήμων
Τετραπλάσιο το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση το 2022. Στηρίξτε λένε οι δήμοι στην κυβέρνηση, διαφορετικά οι πολίτες θα δουν διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης.

Σε υψηλούς τόνους μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα της έκτακτης συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, ανοίγοντας τη… βεντάλια των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο το ανεξέλεγκτο ενεργειακό κόστος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το άνοιγμα των φακέλων με τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης προκαλεί πολλαπλά εγκεφαλικά στους δημάρχους. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η κιλοβατώρα από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για 4πλάσιο κόστος. Οι Δήμοι δίνουν το χρόνο 360 εκατ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού επί 4 , αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας αμφισβήτησε το ύψος της επιβάρυνσης των δήμων από το ενεργειακό κόστος. «Ομολογώ ότι μου φαίνεται αρκετά υψηλό. Θυμάμαι, στις κοινές εργασίες της επιτροπής που έχουμε φτιάξει με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΔΕ, μιλάγαμε για μια πρόσθετη επιβάρυνση σε ετήσια βάση για τους δήμους περίπου 270 εκατ. ευρώ από την ενέργεια – και με το τέλος ταφής περίπου 310 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να προσαρμόζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και να κάνουμε μια προβολή, να το επεξεργαστούμε. Αλλά όχι στα μεγέθη που άκουσα. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι αυτά τα μεγέθη», υποστήριξε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην καταβολή από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσού από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), σε δύο δόσεις των 57 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες των δήμων έως τον Μάιο. Από εκεί κι έπειτα, ο κ. Πέτσας διατύπωσε αορίστως ότι «το κράτος θα στηρίξει και στη συνέχεια, αλλά λελογισμένα και με σύνεση». Μίλησε επίσης, για εξέταση του αιτήματος για μεγαλύτερη επιδότηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Κίνδυνοι για διακοπές ρεύματος σε υποδομές

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου προειδοποίησε ότι με τις δόσεις ΚΑΠ «οριακά θα κλείσουμε κενά, το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα», τονίζοντας ότι «η χρονιά δεν σώζεται μόνο με 2-3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ, πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιτακτική η ενίσχυση των ΔΕΥΑ, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Εδώ η μόνη ρεαλιστική λύση θεωρώ πως είναι μία γενναία επιδότηση της κιλοβατώρας όπως ακριβώς έγινε την Πέμπτη με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές. Φαντάζομαι κανείς μας δεν θέλει να προβούμε σε διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης μετακυλώντας το κόστος στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Παραγωγοί ενέργειας οι δήμοι

Ο κ. Παπαστεργίου έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας ως λύση για δήμους και ΔΕΥΑ. «Πως θα γίνει η ενεργειακή αυτονόμηση; Με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης , για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, όπου μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), θα εξασφαλίζουμε επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες μας αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά», πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ανέδειξε ωστόσο τα εμπόδια που θέτει ο Διαχειριστής των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ), ο οποίος, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να γίνει άμεσα και όχι στο τέλος του μήνα, όπως ειδοποιηθήκαμε, μια κοινή συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος», επεσήμανε.

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων

Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν. Αν ακόμη δεν μας έγινε μάθημα το τί μπορεί να συμβεί στην αγορά της ενέργειας με την μη απόδοση των ανταποδοτικών, τότε μην εκπλαγούμε για όποια επόμενη απώλεια χρημάτων, που οι Δημότες μας θα έχουν πληρώσει», σημείωσε, αναφερόμενος στα περίπου 80 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν καθυστερήσεις στην απόδοση στους δήμους των δημοτικών τελών που οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος εισπράττουν από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πέρα από τις οφειλές των παρόχων ενέργειας, οι ανεξόφλητες οφειλές τρίτων προς τους δήμους, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάθε χρόνο εισπράττονται μόνο 146 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω του 5%. Όπως ανάφερε ο ίδιος, το επιτελείο του έχει επεξεργαστεί λύσεις, με έναν μόνιμο μηχανισμό ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να εισπράξουν αρκετά χρήματα, ακόμη και εντός του 2022. «Η πρότασή μου είναι να γίνει μια τιτλοποίηση των εσόδων αυτών με έναν μηχανισμό που τον επεξεργαζόμαστε ώστε να είναι νομικά στέρεος», τόνισε.

Πηγή:ot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)