Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Παναγροτικό συλλαλητήριο για την επιβίωση της υπαίθρου

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Αγρότες από όλη τη χώρα που έφτασαν με πούλμαν, όπως και συμβολικά με ορισμένα τρακτέρ, ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους σε κάποια ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή υπό αυτές τις συνθήκες.

«ΕΦ.ΣΥΝ.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

«ΕΦ.ΣΥΝ.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ανάμεσα στα βασικότερα και μέχρι στιγμής ανικανοποίητα αιτήματα βρίσκονται εκείνα για αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. 

►Μετά τη συγκέντρωση, όπως ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών - κτηνοτρόφων και παρέλαβε τα αιτήματά τους. 

Αμέσως μετά δήλωσε: 

«H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία από τους αγρότες που διαδήλωναν, εκφράζοντας την έντονη αγωνία τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Τους ενημερώσαμε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων από το αποθεματικό κρίσης.

Είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας αυτήν την περίοδο. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των αγροτών μας. Θα θέσουμε όλα τα σχετικά ζητήματα στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας και αξιοποιώντας τους εθνικούς πόρους που ήδη διατίθενται, αλλά και την ευρωπαϊκή στήριξη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας στη δύσκολη αυτή περίοδο».

►«Καθαρή κοροϊδία» χαρακτηρίζουν ο Τομεάρχης και η αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού και των υπουργών τους προς τους αγρότες - κτηνοτρόφους και τους εγκαλεί για ανεπαρκή και αναμασημένα μέτρα. 

Κοινή δήλωση των Σταύρου Αραχωβίτη και Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Πόσες φορές θα εξαγγείλει τα ίδια ανεπαρκή μέτρα για τους αγρότες η ΝΔ;

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί καθυστερημένα και άκαιρα ότι ανεπαρκές μέτρο έχει εξαγγείλει και αναμασάει εδώ και καιρό... Σα να μην έχει καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, τη διακοπή της παραγωγής και τους κινδύνους για την επιβίωση των αγροτών, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών, φέρνει προς ψήφιση μέτρα που έχουν κριθεί ως ανεπαρκή από όλη την κοινωνία.

ΕΦΚ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΌ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ (ΑΡΘΡΟ 50)

Πρόκειται απλά για επανάληψη, για τρίτη φορά, της εξαγγελίας που από τον Δεκέμβριο 2021 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2022! Όπως παρουσιάζεται στην διάταξη, δε διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, πότε και πώς θα γίνεται η διαδικασία του ΕΦΚ. Όλα αυτά τα «πετάει» στην Υπουργική Απόφαση. Το περίεργο είναι ότι στην έκθεση του ΓΛΚ δεν προσδιορίζεται ποσό που αφορά η διάταξη. Από την εγγραφή στον προϋπολογισμό των 50 εκατ.€ προκύπτει ότι αφορά μόνο όσους περιλαμβάνονταν στην αρχική εξαγγελία, δηλαδή για τους συνεταιρισμένους και τους νέους αγρότες και σε καμία περίπτωση όλους τους παραγωγούς.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (ΑΡΘΡΟ 51)

Την εξαγγελία της 4ης Φεβρουαρίου για τη μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων, υπό την πίεση των μπλόκων, επαναλαμβάνουν πάλι σήμερα ως μόνο μέτρο. Όμως, τους υπενθυμίζουμε ότι ο πόλεμος ξέσπασε στην Ουκρανία μετά την 4η Φεβρουαρίου και έχει ήδη τεράστιες επιπλέον επιπτώσεις, αφού τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι από τις κύριες παραγωγές χώρες λιπασμάτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προσφέρει τίποτα στην τσέπη των παραγωγών, καθώς ο ΦΠΑ στην πώληση αγροτικών προϊόντων είναι υψηλότερος και δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Η σύνδεση με τις πωλήσεις (τζίρο) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γίνεται, προφανώς, για να εξαιρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων από οποιαδήποτε ενίσχυση. Άλλωστε, το ποσό των 30 εκατ. για ολόκληρη την κτηνοτροφία της χώρας είναι δραματικά μικρό ποσό μπροστά στη μεγάλη ακρίβεια των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων της σημερινής πραγματικότητας.

ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ουδέποτε ανήλθε στο 80% που ψευδώς διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, για τους μήνες Σεπτέμβρη ως Δεκέμβρη του 2021. Για δε το 2022 δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δέσμευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παλεύει στο πλευρό των αγροτών για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την επιβίωση των ανθρώπων που παράγουν τροφή για την κοινωνία και προτείνει διαρκώς μέτρα. Όμως η κυβέρνηση προφανώς έχει άλλη ατζέντα και άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει, για αυτό και οι «δεσμεύσεις» του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών του για τους αγρότες αποδεικνύονται καθαρή κοροϊδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)