Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στους Ρώσους περνά ο έλεγχος της Αζοφικής Θάλασσας

 
24η μέρα του πολέμου με τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα να είναι καταιγιστικές. Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Συνεχής ενημέρωση.

►Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία με τις διαπραγματεύσεις να μην δείχνουν ακόμα σημάδια για επικείμενη κατάπαυση του πυρός άμεσα.

►Στο επίκεντρο της ρωσικής εισβολής η Μαριούπολη. Η κατάσταση στην πόλη -λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας είναι πια αφόρητη.

►Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

graphicnews

►Κάλεσμα Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίες.

►Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι.

►Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων στην περιοχή Λουγκάνσκ.

►38 ώρες απαγόρευση κυκλοφορίες στην Ζαπορίζια που αρχίζει από σήμερα στις 16.00 και λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας.

►Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ απ' την αρχή του πολέμου περίπου 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς προς άλλες χώρες.


Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα.

Μήνυμα-απάντηση Ζελένσκι σε Πούτιν

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε σήμερα με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας.

Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν αναφέρθηκε  «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σημερινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε.

Υπερηχητικοί ρωσικοί πύραυλοι στις μάχες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Πρόκειται για όπλα που εντάσσονται στα νέα οπλικά συστήματα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων στην περιοχή Λουγκάνσκ ανακοίνωσε στο Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

«Συμφωνήθηκε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε κόσμο και να φέρουμε τρόφιμα σήμερα. Συμφωνήθηκε ‘κατάπαυση πυρός’ για τις 19 Μαρτίου (...)», δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)