Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Οι «συμβουλές» Κίσινγκερ στον Μπάιντεν: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι σε «διαρκή διάλογο»

Οι «συμβουλές» Κίσινγκερ στον Μπάιντεν: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι σε «διαρκή διάλογο»

 

«Συγκρατημένη συμπεριφορά» συνιστά ο βετεράνος πολιτικός και διπλωμάτης των ΗΠΑ. Η ιστορία με την πλαστογράφηση σε συνεργασία με το «δεξί χέρι» του Μάο Τσε Τουνγκ.

 Να παραμείνουν σε «διαρκή διάλογο» και να υιοθετήσουν «συγκρατημένη συμπεριφορά» κάλεσε την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ο βετεράνος πολιτικός και διπλωμάτης των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν την Πέμπτη (17/3) αλλά καταγράφηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 50ή επέτειο από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα που άνοιξε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, ο Κίσινγκερ αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ. Τα σχόλιά του καταγράφηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας με έδρα τη Νέα Υόρκη, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, o Κίσινγκερ δεν αναφέρθηκε στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου, η οποία υποσχόταν μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κίσινγκερ είχε μεταβεί κρυφά στην Κίνα για να διαπραγματευτεί την επίσκεψη του Νίξον τον Φεβρουάριο του 1972 και πλαστογράφησε μια κοινή δήλωση με το «δεξί χέρι» του Μάο Τσε Τουνγκ, Ζου Ενλάι. Αυτό το κομβικό έγγραφο, γνωστό ως «Ανακοινωθέν της Σαγκάης», οδήγησε στην αποκατάσταση της διπλωματικής αναγνώρισης της Κίνας από τις ΗΠΑ αρκετά χρόνια αργότερα.

«Συναντιόμαστε σε μια φάση που δεν είναι στιγμή συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», είπε ο κ. Κίσινγκερ στις δηλώσεις του. «Θέλω απλώς να πω ότι η ασφάλεια του κόσμου εξαρτάται από τις δύο πιο προηγμένες χώρες, τις τεχνολογικές χώρες, να παραμείνουν σε διαρκή διάλογο και να προσπαθήσουν και να επιτύχουν τη διευθέτηση των διαφωνιών τους με μια συνεργατική στάση. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα της εποχής μας».

Ο Κίσινγκερ πρόσθεσε ότι «το κλειδί για τη διεθνή τάξη είναι η συγκρατημένη συμπεριφορά και η ειρηνική συζήτηση μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων κοινωνιών».

Αν και ο Κίσινγκερ κατέγραψε τη σύντομη ομιλία του λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν έκανε καμία αναφορά στη στρατιωτική της συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε ευρέως γνωστή. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)