Το μέγεθος του ποσού για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «πραγματικά είναι πολύ ισχνό δεδομένου της έκτασης του προβλήματος» αλλά και σε λάθος «κατεύθυνση», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης από την ολομέλεια της Βουλής.

Καταλαβαίνω, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι «το ταμείο είναι μείον και δεν υπάρχουν χρήματα. Η δική μας κριτική, είναι πολύ πιο έντονη από αυτούς που λένε ότι δεν δώσατε αρκετά ή δώσατε ψίχουλα. Εμείς λέμε ότι και αυτά που δώσατε είναι ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση από τη χρήση που θα μπορούσαν να έχουν».

Υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται, όχι μόνο ανακόλουθος, αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος στο κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνει».

Εμείς, σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, είχαμε προειδοποιήσει πολύ πριν αρχίσουν αυτές οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και έχουμε αύξηση του επίσημου πληθωρισμού, ότι υπάρχει ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τα κοινωνικά επιδόματα, με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Σήμερα είπε, αντί για αυτές τις αυτόματες, μόνιμες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, ο κ. Μητσοτάκης δίνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή ένα φιλοδώρημα.

Για όσους ζουν στα όρια της φτώχιας, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι το τελικό χτύπημα» και η κυβέρνηση, «αντί να καταργήσει την οριακή τιμολόγηση και να εφαρμόσει την μέση τιμή που προτείνει το ΜέΡΑ 25, εσείς επιδοτείτε μερικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή, θα δανειστείτε από την ΕκΤ, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας, για να επιδοτήσετε τους ολιγάρχες» στον τομέα της ενέργειας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε πως η λύση δεν είναι να υπάρξει «ένα πλαφόν» στην τιμή της ενέργειας, αλλά «ένα πλαφόν ανώτατης τιμής ανά μονάδα παραγωγής ενέργειας», δηλαδή ανάλογα με το κόστος παραγωγής της και σε συνάρτηση της ποσότητας. Εάν γινόταν αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν θα χρειαζόταν επιδότηση από την μεριά του κράτους, και θα είχαμε μια πολύ σημαντική ανακούφιση των καταναλωτών».

Ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τις Βρυξέλλες» με τη δικαιολογία ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ευρωπαϊκή Οδηγία – και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνει το ΜέρΑ 25 είναι απόλυτα συμβατά με αυτά που ισχύουν σήμερα στην Γερμανία, όπου το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας είναι έξω από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η επιλογή της ολιγαρχίας και το φθηνό ρεύμα είναι ακόμα και τώρα εφικτό, παρά τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Χαρακτήρισε μάλιστα, νέο «άλλοθι» για την ακρίβεια τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «’ναι’, δεν φταίτε εσείς που αυξήθηκε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, αλλά φταίτε ότι πληρώνουμε τις κιλοβατώρες που παράγονται από τις υδροηλεκτρικές μονάδες σε τιμές φυσικού αερίου».

«Είναι εμφανές ότι ενοχλεί την ‘Μητσοτάκη ΑΕ’ η φωνή μας. Γιατί εμείς μιλάμε με ονόματα. Τον κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Λάτση, δεν τους ενοχλεί να μιλάμε γενικά για την ‘αστική τάξη’ ή την ‘ολιγαρχία’, αλλά δεν τους αρέσει να ακούγεται το όνομά τους στην ολομέλεια της Βουλής. Λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ για να ακούγονται τα ονόματά τους» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25. «Αυτοί οι άνθρωποι, δεν φταίνε, τη δουλειά τους κάνουν, εσείς (σ.σ. η κυβέρνηση) φταίτε, που τους δίνετε την ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά και να έχουν ποσοστά κέρδους 1000%. Ο επιχειρηματίας δεν θα πει ‘όχι’, εσείς όμως είστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και εμείς είμαστε εδώ για να αποκαλύπτουμε ποιοι, τι, πως και γιατί…» συμπλήρωσε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι «η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια μας το παρουσιάζει, όπως οι παλαιές ελληνικές ταινίες, σαν τον ‘θείο από την Αμερική’ που θα μας σώσει από όλα τα προβλήματα. Εμείς σας λέγαμε από την αρχή για την γύμνια του Ταμείου Ανάκαμψης, που ουσιαστικά από αυτό θα χρηματοδοτηθούν 200 εταιρείες μέσα από τις τράπεζες, και μακροοικονομικά είναι ασήμαντο σε σχέση με το μέγεθος της καθίζησης της συνολικής ζήτησης λόγω της πανδημίας – και τώρα είναι ακόμα πιο γυμνό, που δεν κάνει οτιδήποτε για το δημόσιο χρέος των ιδιαίτερα πιεσμένων χωρών». Είναι είπε, δομημένο σε λάθος «αρχιτεκτονική».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι «το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα που υπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και εμείς το ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο και αφορά την συμφωνία με τους Θεσμούς μέχρι το 2060, δεν βγαίνει – ιδίως μετά την πανδημία – και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει τρόπους να πάρει νέες “πιστωτικές κάρτες, που είναι το ακάνθινο μαξιλαράκι».

«Χρειάζεται, είναι να υπάρξει μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως «έχουμε μια ΕΕ που παραπαίει. Υπάρχει ο Πούτιν, ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν, η ΕΕ είναι μια κατακερματισμένη ΕΕ που δεν έχει φωνή, άποψη, σέρνεται πίσω από τον κ. Μπάιντεν και το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να λειτουργεί ως μαζορέτα του ΝΑΤΟ».

Το ΜέΡΑ 25, είπε ο κ. Βαρουφάκης, από την πρώτη ημέρα είχαμε πει πως «όποιοι νοιαζόμαστε για τον Ουκρανικό λαό, πρέπει ρεαλιστικά να κοιτάμε την πραγματικότητα στα μάτια» που σημαίνει ότι «μια προτεραιότητα υπάρχει: Η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων – και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν συμβιβασμό μεταξύ των Πούτιν – Μπάιντεν, που είναι οι μοναδικές δυνάμεις που μπορεί να εγγυηθούν μια λύση». Είχαμε προτείνει και σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ότι αυτό που «χρειάζεται, είναι να υπάρξει μια ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία, η οποία θα βγάλει την ανοησία από το Σύνταγμά της ότι θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων». Τότε, πρόσθεσε, «ο κ. Γεωργιάδης με είχε λοιδορήσει παρουσιάζοντάς με κάτι σαν τον ηλίθιο χρήσιμο του κ. Πούτιν» χθες όμως στους Financial Times, ο κ. Μιχαήλ Ποντόγια, ανώτατος αξιωματούχος και εκπρόσωπος του Προέδρου της Ουκρανίας, έκανε την ίδια ακριβώς πρόταση και ενέκρινε την λύση τύπου Αυστρίας και Σκανδιναβίας.