Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Χάος για τους ανασφάλιστους πολίτες, απαξίωση για τους ιδιώτες γιατρούς

Χάος για τους ανασφάλιστους πολίτες, απαξίωση για τους ιδιώτες γιατρούς

 

 Μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση έχει δημιουργηθεί με την απαγόρευση που επιβλήθηκε από 15/3 στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν σε εξετάσεις ανασφάλιστους πολίτες.

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, γιατροί σε όλη την χώρα έχουν να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες, με κοινό παρανομαστή την ταλαιπωρία αδύναμων οικονομικά ανθρώπων και την απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος, καθώς οι μισοί γιατροί της χώρας θεωρούνται κατ’ ουσίαν αναξιόπιστοι να συνταγογραφούν, παρότι αυτό γίνεται ηλεκτρονικά και με έλεγχο!

Το iEidiseis επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Σοφία Σάνι η οποία είναι παιδίατρος και διατηρεί ιατρείο στον Ωρωπό. Όπως μάς είπε, «στους παιδίατρους το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα εμβόλια. Παρότι τα εμβόλια δεν συμμετέχουν στη φαρμακευτική δαπάνη και άρα δεν την αυξάνουν, δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο με ανυπολόγιστες συνέπειες στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών».

Ζητήσαμε από την κυρία Σάνι ένα παράδειγμα και μάς έδωσε ένα που της συνέβη μόλις χθες στο ιατρείο της …

«Στην περιοχή του Ωρωπού υπάρχουν αρκετοί Ινδοί μετανάστες. Οι άνθρωποι εργάζονται αλλά πολλοί είναι ανασφάλιστοι ενώ δεν γνωρίζουν και καλά ελληνικά. Ήρθε λοιπόν χθες ένας πατέρας με το παιδάκι του για να του δώσω βεβαίωση ώστε να εγγραφεί στην Α Δημοτικού. Όπως διαπίστωσα, το παιδί δεν είχε ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εμβόλια. Του έλειπαν τα δύο τελευταία. Αν δεν ίσχυε το απαράδεκτο μέτρο της αδυναμίας του ιδιώτη γιατρού να συνταγογραφήσει σε ανασφάλιστο πολίτη, θα τα είχα γράψει, θα είχαν πάει να τα προμηθευτούν από το γειτονικό φαρμακείο και θα τα έκανα άμεσα στο παιδί. Τώρα πιστεύω ότι θα μείνει ανεμβολίαστο διότι πώς να χάσει ο πατέρας το μεροκάματο για να το πάει πρωινές ώρες σε δημόσια δομή; Ούτε πώς να κλείσει ραντεβού δεν ξέρει αυτός ο άνθρωπος».

Και η παιδίατρος μάς εξηγεί ότι με το μέτρο αναμένεται να επιβαρυνθούν σημαντικά οι δημόσιες δομές εν μέσω ακόμα πανδημίας ενώ είναι βαθιά προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς που αίφνης θεωρούνται κατώτεροι των συναδέλφων τους στο Δημόσιο:
«Υπάρχει εδώ και χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της οποίας όλοι ελεγχόμαστε. Ιδιώτες και γιατροί του δημοσίου. Αν κάποιος υπερσυνταγογραφεί, ας υποστεί τις επιπτώσεις. Αλλά δεν μπορεί να αφαιρεί το κράτος το δικαίωμα από εμάς να εξυπηρετούμε μια μεγάλη μερίδα ασθενών…», μάς αναφέρει.

Όπως προσθέτει δε, ειδικά στα παιδιατρεία έχουν ήδη παρατηρεί φαινόμενα να χρειάζεται ένα παιδάκι μια αντιβίωση για αμυγδαλίτιδα και να μην μπορεί να την γράψει ο παιδίατρος. «Διότι τα αντιβιοτικά δίνονται μόνο με συνταγή γιατρού. Κι αν δεν μπορώ να συνταγογραφήσω αυτό το απλό σε ένα ανασφάλιστο παιδί, είναι σαν να στέλνω για το παραμικρό τους γονείς του στα Κέντρα Υγείας.

Ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στο ίδιο μήκος κύματος

Στα κάγκελα είναι και τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που κρούουν με δελτίο τύπου τους τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι αναζητούν έκτακτη ιατρική βοήθεια και δεν μπορούν να την έχουν εξαιτίας της απαγόρευσης που επιβλήθηκε. Προβλήματα έχουν σημειωθεί ήδη με τη συνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων και αντιβιοτικών αλλά και με την αιφνίδια μετακίνηση ασθενών σε δημόσιες δομές, σε γιατρούς που βλέπουν το περιστατικό για πρώτη φορά και πρέπει αν αφιερώσουν χρόνο για να πάρουν νέο ιατρικό ιστορικό πριν το εξυπηρετήσουν.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες είναι πολλές και μεγάλες.

Αναφέρουν συγκεκριμένα από την ΕΒΙ-ΕΟΠΥΥ:

Χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες από την έναρξη του αποκλεισμού των ανασφαλίστων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων / εξετάσεων από ιδιώτη ιατρό για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση και να κορυφωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία θεραπεία τους αν δεν επισκεφτούν Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο (επείγοντα ή τακτικά ιατρεία). Σημειωτέον ότι τα ραντεβού εκεί δεν είναι άμεσα, οπότε καθυστερεί η πρόσβαση του ανασφάλιστου ασθενή στην αναγκαία θεραπεία. Ο ανασφάλιστος δεν μπορεί έστω να αγοράσει τα φάρμακα διότι απαιτείται ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά - ψυχιατρικά φάρμακα). Έτσι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, ουρολοίμωξη , ακόμα και covid19, αλλά και έχοντες επείγουσα ανάγκη ψυχιατρικής αγωγής δεν μπορούν να την προμηθευτούν έγκαιρα.

Όσο για το δημιουργούμενο συνωστισμό και την ένταση σε δημόσιες δομές, μπορεί να φαντάζει ασήμαντο στον εμπνευστή του μέτρου, αλλά η πανδημία απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως κάτι το ξεπερασμένο.

Ο αποκλεισμός των ιδιωτών ιατρών από το να συνταγογραφήσουν στους ανασφάλιστους ασθενείς τους, με αντίστοιχη δυνατότητα των ιατρών των δημοσίων δομών να το πράττουν, καταστρατηγεί κάθε έννοια ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής- όπως και κάθε έννοια λογικής. Ο δε ιατρός του δημοσίου τομέα δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί φάρμακα σε ασθενή που δεν γνωρίζει ή δεν έχει, εξετάσει.

Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να μην αναθεωρήσει τη στάση του παρά τις προειδοποιήσεις μας (από τον Δεκέμβριο 2021), για τα προβλήματα περίθαλψης που θα ανέκυπταν και προχώρησε στον αποκλεισμό των ιδιωτών ιατρών από το ενιαίο δίκτυο Δημόσιας Υγείας, δημιουργώντας μία πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την πρωτάκουστη αυτή απόφαση για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαταστήσει το δικαίωμα πρόσβασης στην αναγκαία θεραπεία του ανασφάλιστου πολίτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Οικονόμου Δημήτριος 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)