Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Μπάιντεν: «Είπα στους Ουκρανούς αν δεν απολύσετε τον εισαγγελέα δεν παίρνετε δάνειο»

Μπάιντεν: «Είπα στους Ουκρανούς αν δεν απολύσετε τον εισαγγελέα δεν παίρνετε δάνειο»

 

Ο Τζο Μπάιντεν ακούγεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να περιγράφει πώς εκβίασε την ηγεσία της Ουκρανίας προκειμένου να της χορηγηθεί εγγύηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από το βίντεο), πριν αναλάβει την προεδρία, οι οποίες ανασύρθηκαν από το αρχείο και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Το διάστημα 2014-2016

Με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ σεβάστηκαν την κυριαρχία της Ουκρανίας», χρήστης του Twitter παρουσιάζει βίντεο με δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ.

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπάιντεν πρέπει να εκτυλίχθηκε τη διετία 2014 – 2016, κρίνοντας από τα ονόματα στα οποία αναφέρεται, του Πέτρο Ποροσένκο, προέδρου την περίοδο εκείνη στην Ουκρανία, και του Αρσένι Γιάτσενιουκ, τότε πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για τον εκβιασμό του στην ουκρανική ηγεσία, από την οποία ζήτησε ν’ απολύσει τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να της δοθεί εγγύηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο εκβιασμός…

Λέει ο Μπάιντεν (από το σημείο που ξεκινάει το απόσπασμα):

«… πήγα, υποθέτω, τη 12η ή 13η φορά στο Κίεβο και έπρεπε να ανακοινώσω ότι υπήρχε άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια εγγύηση δανείου και υπήρχε δέσμευση από τον Poroshenko και από τον Yatsenyuk ότι θα αναλάμβαναν δράση κατά του γενικού εισαγγελέα και δεν το έκαναν!

»Ετσι βγήκα στη συνέντευξη Τύπου και είπα ότι δεν θα δώσω… δεν θα σας δώσουμε το δισεκατομμύριο δολάρια και είπαν ότι δεν έχετε καμία εξουσία! Δεν είσαι πρόεδρος! Ο πρόεδρος είπε… τηλεφώνησέ του! (γέλια από το ακροατήριο).

»Είπα ότι σου λέω δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο δολάρια, είπα ότι δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο και θα φύγω από εδώ μέσα, νομίζω ότι ήταν 6 ώρες, είπα ότι θα φύγουμε σε έξι ώρες, αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνεις τα λεφτά! Αντε, π… γιε! (γέλια από το ακροατήριο) Απολύθηκε! Και έβαλαν κάποιον που ήταν αξιόπιστος τότε!».


Η έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν

Στο βίντεο δεν κατονομάζεται ο εισαγγελέας που απολύθηκε, ωστόσο η δουλειά του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, στον ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου Burisma Holdings Limited είχε βρεθεί στο επίκεντρο αφότου αποκαλύφθηκε το 2019 ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βάλει τους εισαγγελείς να τον ερευνήσουν.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί προεκλογικά ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να απολυθεί ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ώστε να μην ερευνήσει την εμπλοκή του γιου του σε ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες, επιμένοντας ότι ο ίδιος και ο γιος του δεν έχουν κάνει τίποτα το επιλήψιμο.

H Εθνική Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε το ίδιο διάστημα ότι ερευνά τις δραστηριότητες της Burisma για το διάστημα 2010-12. Ο Χάντερ Μπάιντεν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2014 και εργαζόταν για αυτήν τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)