Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο πιο πλούσιος Ρώσος ολιγάρχης στα δίχτυα των κυρώσεων

Ο πιο πλούσιος Ρώσος ολιγάρχης στα δίχτυα των κυρώσεων

Σε μάλλον έντονο πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό κολοσσό του κόσμου, την TUI, ο μεγαλομέτοχος της, ο ρώσος ολιγάρχης Alexey Mordashov, που ελέγχει το 34% του γερμανικού ομίλου μέσω της εταιρείας Unifirm Limited που ανήκει στην οικογένεια του.

O άνθρωπος που «έσωσε» την TUI μέσα στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται πως δεν την γλιτώνει τελικά από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους ολιγάρχες, καθώς η Ε.Ε. τον πρόσθεσε στον κατάλογο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο 56χρονος Mordashov προέρχεται από φτωχή οικογένεια και είναι γιος εργατών από την πόλη Τσερέποβετς, 300 μίλια βόρεια της Μόσχας,

Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης, τη Severstal.

Βρίσκεται στη θέση 51 του καταλόγου του Forbes, καθώς η προσωπική του περιουσία εκτιμήθηκε το προηγούμενο έτος, στα 29,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σχέση του με την Rossiya Bank

Η επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό του που ήρθαν από την Ε.Ε. έχουν να κάνουν και με την Rossiya Bank, τράπεζα στην οποία φαίνετα να έχει οικονομικό συμφέρον.

Επιπλέον κατηγορείται από την Ε.Ε. ότι οι επιχειρήσεις ΜΜΕ στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικων τηλεοπτικών σταθμών.

Σε δήλωσή του, ο Μοrdashov ανέφερε ότι δεν κατανοεί για ποιον λόγο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε.

«Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με το ξέσπασμα της γεωπολιτικής έντασης».

Περιγράφοντας τον εαυτό του, δηλώνει πως στέκεται μακριά απο πολιτικές θέσεις ενώ κάλεσε για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία δυο αδελφικών λαών».

«Είναι τρομερό το γεγονός ότι Ουκρανοί και Ρώσοι πεθαίνουν, άνθρωποι υποφέρουν από δυσκολίες, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση στο εγγύς μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία»ανέφερε.

Η Severstal

Τα προϊόντα υψηλής αντοχής που παράγει η Severstal - η εταιρεία που βρίσκεται στην κατοχή του - δημοσιεύματα θέλουν να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βρέθηκε στο ευρωπαίκό στόχαστρο των κυρώσεων,

Πάντως σαν δισεκατομμυριουχος που σέβεται τον εαυτό του, ο Mordashov έχει επίσης στην κατοχή του ένα τζετ και ένα γιοτ.

Το τζετ του Mordashov διαθέτει μεγάλη καμπίνα, μπορεί να μεταφέρει 14 επιβάτες και έχει ντεπόζιτο που του επιτρέπει να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο ασταμάτητα.

Το εν λόγω τζετ, το Bombardier Global 6000 του δισεκατομμυριούχου εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα από παρατηρητές αεροπλάνων ότι ταξίδεψε από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, αν και δεν περιελάμβανε στοιχεία για το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε μερικούς από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Ρωσίας σε συνάντηση στο Κρεμλίνο.

Το γιοτ του, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen κόστισε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πονοκέφαλος για την TUI

Πάντως, με την έναρξη των κυρώσεων προς την Ρωσία, καθως και τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift, ο επικεφαλής της TUI, Fritz Joussen είπε ότι δεν προβλέπει οποιεσδήποτε «αρνητικές συνέπειες για την TUI, σε περίπτωσης ο Mordashov επηρεαστεί από τις εξελίξεις». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι «Τα δύο τρίτα των μετόχων μας προέρχονται από τη Γερμανία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή είναι funds».

Ο Joussen τόνισε ότι η εταιρεία διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως κάθε γερμανική ανώνυμη εταιρεία, και όχι από τους μετόχους ή το εποπτικό συμβούλιο. «Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι τυχόν περιορισμοί ή κυρώσεις κατά του κ. Mordashov δεν θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες για εμάς ως εταιρία», είπε.

Για το αν έχει δίκιο μένει να φανεί... 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)