Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Την ανάγκη οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών κερδών τους για την άρση της αναταραχής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζουν τα εξασθενημένα νοικοκυριά από την διετή πανδημία του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αρχίζει και ωριμάζει σε όλη την Ευρώπη η ανάγκη για παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι την ελληνική πρόταση έξι σημείων στηρίζουν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και εσχάτως το Βέλγιο.
«Η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο και η αγορά να επανέλθει στον ρόλο της που δεν είναι άλλο από τη λειτουργία σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε στη συμπλήρωση ενός μήνα από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα παγκόσμια δεδομένα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια, το αποτύπωμα ενδέχεται να είναι βαρύτερο από την 11η Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός αντίκτυπος παραπέμπει στην κρίση του 2008.
«Η σύγκρουση μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ‘Ελλάδας, είπε ότι η χώρα μας εξ αρχής συντάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης. «Δεν διστάσαμε να αντιτάξουμε στις ρωσικές κάνες την ανθρωπιστική και οπλική βοήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και μνημόνευσε τη δέσμευσή του να οικοδομήσει η Ελλάδα ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης.
«Πρόκειται για μία στάση αρχής και μία απόδειξη διπλωματικής συνέπειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας, έτσι ώστε να μπορούμε κι εμείς, εφόσον χρειαστεί, να απαιτούμε από τους συμμάχους μας», είπε κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς την Τουρκία πρόσθεσε ότι η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε πρόταση, αλλά το παράθυρο ανοικτό σε συζητήσεις. «Η ένταση, ο αναθεωρητισμός πρέπει να μείνουν μακριά από την περιοχή μας. Οφείλουμε να ζήσουμε με τις διαφορές μας χωρίς αχρείαστες εντάσεις», τόνισε.
Για τις μειώσεις φόρων
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ και συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση, είπε.
«Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με τόλμη αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Για τα νέα μέτρα στήριξης
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη, όσων δηλαδή, τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λέγοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας. Περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και ανακουφίζουν επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα.
- Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου
- Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και εκεί θα αποκατασταθεί σταδιακά μεγάλο μέρος των απωλειών.
- Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι θα στηριχθούν με τα 200 ευρώ για τον Απρίλιο. Τα ποσά αυτά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.
Επίσης αναφέρθηκε στην διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στο επίδομα παιδιού. Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Για τα καύσιμα τόνισε ότι δεν γίνεται οριζόντια αλλά για τα νοικοκυριά με όριο έως 30.000 ευρώ και επιδοτούνται τα 60 λίτρα τον μήνα και γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη την μεσαία τάξη. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά.Π
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου