Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τσίπρας: Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη

Τσίπρας: Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη
 
Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή στην συζήτηση για την ακρίβεια και την δέσμη των μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έχει καταθέσει η «γαλάζια» κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως το βασικό του συναίσθημα όσο παρακολουθούσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας που είναι τελείως απρόθυμη να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης, ήταν η ανησυχία.

Και συνέχισε λέγοντας πως «παρακολουθώντας να τα δικαιολογείτε όλα το συναίσθημα μου δεν είναι ανησυχία αλλά ο φόβος για αυτά τα οποία έρχονται γιατί φαίνεται να συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί «όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας μεγάλη ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και κυρίως να μην συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη κρίση και την ακρίβεια γιατί ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7% πριν έρθουν οι συνέπειες του πολέμου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν κατανοείτε φαίνεται τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά αβοήθητα που τους χτυπάει εδώ και έξι μήνες η ακρίβεια και τους πολύ κρύους μήνες το χειμώνα δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ τους ή το ερκοντίσιον όχι γιατί έχουν κακή ψυχολογία όπως μας είπε ο υπουργός σας που είναι κλασικό δείγμα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας αλλά γιατί τελειώνει το εισόδημά τους την 19η μέρα του μήνα» και πρόσθεσε πως «η ανησυχία μου αυτή γίνεται φόβος και ενδεχομένως απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και ανησυχώ ακόμα περισσότερο όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε, να πηγαίνετε με τις νόρμες της σκέψης της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτές είναι ανεπαρκέστατες λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως «ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη. Τώρα το ανακαλύψατε; Εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;».

«Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας πως «η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε».

«Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα. Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο τα διυλιστήρια».

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτή είναι η πολιτική σας. Και μετά σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη και των ιδεοληψιών σας και των δεσμεύσεών σας σε συμφέροντα». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)