Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργοί αλλά και βουλευτές θεωρούν ότι οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, επιτρέπουν τη νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η μεγάλη «ανηφόρα» με την οποία βρίσκεται για μία ακόμη φορά η χώρα μετά τα πολυετή μνημόνια και την πανδημία και ο φόβος ότι οι αναταράξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα είναι μακρές και επώδυνες, ανατρέποντας όλους τους σχεδιασμούς για μετάβαση σε περίοδο έντονα αναπτυξιακή, εντείνει την αγωνία και τη νευρικότητα των κυβερνητικών στελεχών.
Μπροστά σε αυτό το νέο, θολό και άγνωστο τοπίο, γεμάτο αβεβαιότητες, πολλά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκτιμούν ότι το πρώτο που θα πρέπει να διασφαλιστεί η ύπαρξη μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης. Σε αυτή τη λογική, όπως πρώτο είχε γράψει το iEidiseis.gr, έχουν επανέλθει στο τραπέζι και μάλιστα με ένταση από ορισμένες πλευρές τόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όσο όμως και της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ο οποίος προϋποθέτει ποσοστό 38% για την εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης 151 βουλευτών.
Παρ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα θολώσει το προφίλ της αξιοπιστίας και συνέπειας που ίδιος οικοδομεί και ενδεχομένως θα λειτουργήσει μπούμερανγκ, ορισμένοι από τους συνεργάτες του, υπουργοί αλλά και βουλευτές θεωρούν ότι οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά απαιτεί έκτακτους χειρισμούς για τη διασφάλιση του συμφέροντος της χώρας, που το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία περίοδο ακυβερνησίας.
Μάλιστα, οι υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής λογικής εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, από τις 40 έδρες που προβλέπει ο γαλάζιος εκλογικός νόμος, στις 50 έδρες. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που ίσχυε πριν την ψήφιση της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξίσου ζωηρή στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης είναι η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τις παρεπόμενες βαριές συνέπειες στις οικονομίες όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, όπως είναι η Ελλάδα.
Και σε αυτή τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει αρνητικός. Όπως παραδέχονται, ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, με πολλούς άγνωστους Χ, οπότε εκ των πραγμάτων η όποια κατηγορηματικότητα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου