Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Κομισιόν: Βάλτε πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Κομισιόν: Βάλτε πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

 

 

 Η απόφαση της Κομισιόν αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και προκύπτει από την «Εργαλειοθήκη τιμών ενέργειας» για τις τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

 Πράσινο φως από την Κομισιόν να μπει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως έγινε γνωστό και στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία και σε συνέχεια της «Εργαλειοθήκης τιμών ενέργειας» που πρότεινε η Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο, βοηθώντας τα κράτη-μέλη να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στους ευάλωτους καταναλωτές, σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει πρόσθετα έκτακτα μέτρα.

Πλέον δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις και τα κράτη-μέλη να μπορούν να αναδιανέμουν στους καταναλωτές, τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών.

Η Επιτροπή θα διαβουλεύεται με τα κράτη-μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση, ιδίως σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές, μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προσωρινά όρια τιμών.

Θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και άλλες συνεισφορές σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών μηχανισμών τιμολόγησης για να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια προσιτή, χωρίς διακοπή του εφοδιασμού και περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)