Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Τα γκάλοπ φέρνουν μειώσεις ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και κρέας από 13 στο 6%

Τα γκάλοπ φέρνουν μειώσεις ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και κρέας από 13 στο 6%

Αμορτισέρ για τις αναταράξεις στην τσέπη των καταναλωτών η μείωση του ΦΠΑ σε τουλάχιστον τρία βασικά είδη διατροφής.

Η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, παρούσης της ΠτΔ ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας εντάσσεται στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να γίνει σαφές στην κοινωνία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι αναταράξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών, τις επιχειρήσεις, τους πάντες. Ταυτοχρόνως, αντανακλά την αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, για την πίεση που υφίσταται η κοινωνία από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών, τόσο στην ενέργεια, όσο όμως και σε βασικά είδη διατροφής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ πλέον ουδείς στην κυβέρνηση έχει αμφιβολία ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr το κυβερνητικό επιτελείο δρομολογεί την υλοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ σε πολύ βασικά είδη διατροφής.

Υπενθυμίζεται ότι στο μέτρο είχε αναφερθεί πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, ως ένα από τα «όπλα» της κυβερνητικής φαρέτρας», με την επισήμανση ωστόσο, ότι υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο η υιοθέτησή του να αποφέρει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά όχι αντίστοιχη ανακούφιση στους πολίτες. Να μη μεταφερθεί με άλλα λόγια στον καταναλωτή. Το κυβερνητικό επιτελείο, μάλιστα, επιχειρηματολογούσε γιατί θα είναι από τις τελευταία «πυρομαχικά» που θα ριχτούν στη μάχη της ακρίβειας.

Οι καθημερινές αυξήσεις, ωστόσο, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων στήριξης, οδηγούν το κυβερνητικό επιτελείο σε επίσπευση υιοθέτησης του μέτρου.

Ετσι, εκτός απροόπτου, μέσα στον μήνα και σίγουρα πριν από τις εορτές του Πάσχα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του ΦΠΑ σίγουρα στο ψωμί και το γάλα και πιθανότατα και στο κρέας, από 13% που είναι σήμερα, στο 6% για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Βεβαίως κι αυτό, να αρθεί δηλαδή αν και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, έχει σημαντικές δυσκολίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές θα επανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον τελικό λογαριασμό να πιστωθεί στην κυβέρνηση.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις, με τις απειλές Πούτιν και Μεντβέντεφ για εξαγωγή τροφίμων από τη Ρωσία μόνο στις «φιλικές χώρες» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα που προχωράει άμεσα στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα προβλέπει πρόσθετες δαπάνες 2 δις ευρώ, για να μπορεί να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας.

Άλλωστε, το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε ο πληθωρισμός φτάνοντας στο δυσθεώρητο ύψος του 8%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για μία αναίμακτη άνοιξη και ένα ανέφελο καλοκαίρι. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)