Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Θρίλερ για το ρωσικό εμπάργκο στην ενέργεια: Πιέζουν οι ΗΠΑ, βαθιά διχασμένη η ΕΕ

Θρίλερ για το ρωσικό εμπάργκο στην ενέργεια: Πιέζουν οι ΗΠΑ, βαθιά διχασμένη η ΕΕ

Επανέρχεται εντονότερα το ζήτημα της ενέργειας. Ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συζήτηση για την ενέργεια επανέρχεται και δη εντονότερα στο «τραπέζι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις φωνές που ζητούν περαιτέρω κυρώσεις άμεσα και αλλαγή στάσης μετά και τα γεγονότα στην Μπούτσα να δυναμώνουν αισθητά.

Στους κόλπους της ΕΕ παρατηρείται πάντως ρήγμα, με άλλους ηγέτες της να ζητούν σκληρές απαντήσεις και άλλους να ασκούν βέτο σε τέτοιου είδους αυστηρά αντίποινα, τα οποία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Πολωνία υποστηρίζει δε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο είναι η ίδια η Γερμανία. «Είναι η Γερμανία που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στις κυρώσεις», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το Βερολίνο δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει το θέμα. Αντιθέτως, η γερμανική βιομηχανία τάσσεται καθέτως ενάντια σε ένα ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον, έχουσα άμεσο συμφέρον, πιέζει την ΕΕ να την ακολουθήσει στον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσαν σήμερα μύδρους εναντίον της Μόσχας, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου στην Μπούρσα και καλώντας σε αυστηρές απαντήσεις εκ μέρους της Δύσης. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε ξεκάθαρα για νέες κυρώσεις, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε κάλεσμα σε σκληρά αντίποινα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προειδοποιεί διά μέσου μελέτη της την οποίαν εξέδωσε σήμερα, ότι εάν μηδενιστούν οι ροές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερη κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι αδύνατον να υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, τονίζουν αναλυτές.

Βερολίνο: «Όχι» σε ενεργειακό εμπάργκο κατά Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός του κεντρώου, συγκυβερνώντος Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, είπε «όχι» στη διακοπή κάθε εισαγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επικαλούμενος το τεράστιο κόστος που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημείωσε ο Κρ. Λίντνερ, η άμεση διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία «θα έπληττε οικονομικά περισσότερο την ΕΕ και λιγότερο τη Μόσχα». Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα ήθελε να εικάσει το κατά πόσον η ΕΕ θα αποφασίσει συνολική απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

Σημείωσε ότι ο ίδιος και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζουν τη διακοπή όλων των οικονομικών δεσμών ΕΕ - Ρωσίας, ωστόσο οι κλάδοι του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα θα έπρεπε να εξαιρεθούν, κατά την άποψη του Βερολίνου, από μια τέτοια κίνηση.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, καλούν σε άμεση απαγόρευση εισαγωγής κάθε ρωσικού υδρογοανάνθρακα, ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε σήμερα υπέρμαχος της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τους «27». Ωστόσο, η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, τάσσονται υπέρ μιας πιο σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα, φοβούμενες το πλήγμα στην οικονομία τους και την πολιτική αναταραχή που αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει.

Μακρόν: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία. Η Ρωσία αρνήθηκε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια «παράσταση» για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα

Η Ευρώπη έχει αφήσει μέχρι τώρα εκτός των κυρώσεων τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό αρκετές χώρες-μέλη της ένωσης.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, εκ των οποίων τα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια κατευθύνονται στην Ευρώπη. Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φτάνει μέσω του αγωγού Druzhba, κυρίως σε μεσογειακά διυλιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής θερμικού άνθρακα στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 70% ή 36 εκατομμύρια τόνους, των εισαγωγών του μπλοκ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει σχεδιασμούς για δραστική μείωση της χρήσης ρωσικών προϊόντων το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το Βερολίνο αντιστάθηκε στην άμεση διακοπή των εισαγωγών, επειδή δεν διαθέτει επαρκείς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα.

«Βέτο» από Αυστρία

Η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ έχει άλλες επιλογές για αυστηροποιήσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Πούτιν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg στο δημόσιο ραδιόφωνο ORF.

Επανέλαβε την προηγούμενη στάση της χώρας εν μέσω αυξημένων εκκλήσεων για τερματισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας. Η Αυστρία, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πράσινης ενέργειας, εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακών της αναγκών με τις εισαγωγές από τη Ρωσία να αντιπροσωπεύουν το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας.

Ιταλία: Δεν θα θέσουμε βέτο στις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο

«H Ιταλία δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε από το Ζάγκρεμπ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουΐτζι Ντι Μάιο.

«Η χώρα μου δεν κάνει πίσω, ούτε σε ό,τι αφορά της κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως μετά τις θηριωδίες της Μπούτσα», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Deutsche Bank: Ύφεση σε περίπτωση εμπάργκο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ προειδοποίησε, όπως και αρκετά στελέχη της γερμανικής οικονομίας, για τρομερές οικονομικές συνέπειες εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία.

Αντιμετωπίζοντας ήδη τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ή οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Σούινγκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Μια ξεκάθαρη ύφεση στη Γερμανία θα ήταν προφανώς αναπόφευκτη», είπε.

Η προειδοποίηση ακολουθεί μετά τις φρικιαστικές εικόνες σφαγής στην πόλη Μπούτσα, που έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση -- συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Γερμανία και πολλά άλλα κράτη-μέλη που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα.

Άλλοι Γερμανοί πολιτικοί και στελέχη -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και της διευθύνουσας συμβούλου της ThyssenKrupp Μαρτίνα Μερτς- μίλησαν με παρόμοιους όρους με τον Σούινγκ το Σαββατοκύριακο, πριν δημοσιοποιηθούν ευρέως οι ισχυρισμοί για θηριωδίες στην Ουκρανία.

«Αν επρόκειτο να υπάρξει εμπάργκο εισαγωγών και πρέπει να το έχετε υπόψη σας, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πληθωρισμό που, τουλάχιστον προσωρινά, θα είναι διψήφιος», είπε ο Σούινγκ . «Αλλά θα έχουμε μόνιμα ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει όλοι τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός».

Οικονομικό Συμβούλιο Γαλλίας: Αποδοτικότεροι οι δασμοί, απ’ ότι η απαγόρευση

Το οικονομικό συμβούλιο της Γαλλίας (Conseil d'Analyse Economique) υποστηρίζει πως η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας θα ήταν αποδοτικότερη από την πλήρη απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του συμβουλίου, που λειτουργεί υπό την πρωθυπουργία της Γαλλίας, ένα πλήρες εμπάργκο της ρωσικής ενέργειας μπορεί να ήταν διαχειρίσμο για το σύνολο της ΕΕ, αλλά το κόστος του θα είχε ευρύ αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζοντας χειρότερα κράτη όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.

«Οι δασμοί θα επέτρεπαν στις μικρότερες αλλά και πιο εκτεθειμένες χώρες στη ρωσική ενέργεια, να συνεχίσουν την εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ θα "στέγνωναν" τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε οικονομίες που είναι περισσότερο ικανές να διαχειριστούν ολική παύση τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο» σημειώνει το γαλλικό συμβούλιο.

ΗΠΑ: Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με την Ευρώπη

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν νέες οικονομικές κυρώσεις για τη Ρωσία «κάθε μέρα».

«Αυξάνουμε τις υπάρχουσες κυρώσεις. Προσθέτουμε νέες. Το κάνουμε σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Και ένα από τα αποτελέσματα είναι ότι η ρωσική οικονομία κλονίζεται», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τα όσα εξετάζονται δίνοντας όμως των στίγμα των προθέσεων της Δύσης, που είναι η αυστηροποίηση και η διεύρυνση των κυρώσεων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)