Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πότε πρέπει να γίνει η 4η δόση του εμβολίου

4η δόση εμβολίου: Πότε πρέπει να γίνει - Ποιοι 60αρηδες δεν θα εμβολιαστούν

Νέες διευκρινίσεις για την 4η δόση έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως σημείωσε την 4η δόση πρέπει να κάνουν όσοι είναι 60 ετών και άνω, ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ από εκεί και πέρα «οι 70 ετών και άνω όπως και οι άνω των 80 καλό θα ήταν να προχωρήσουν στον δεύτερο επαναληπτικό τους εμβολιασμό».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να κάνουν 4η δόση εμβολίου όσοι μετά την τρίτη νόσησαν με κορονοϊό. Και αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.

4η δόση με εμβόλια mRNA

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η 4η δόση πρέπει να γίνεται 4 μήνες μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού και μόνο με εμβόλια mRNA.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου «η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές, ενώ λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την 4η δόση ανοίγει στις 7 Απριλίου για τους 80 ετών και άνω και οι συνολικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. πολίτες. Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει ανάλογα η πλατφόρμα για τους άνω των 90 και για τους άνω των 60.

Τέλος για τα παιδιά 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη λήψη της τρίτης. Τρίτη δόση μπορεί να χορηγείται σε παιδιά ίδιας ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρών νοσημάτων.

Ενώ για τα άτομα ηλικίας 18 - 49 ετών, που δεν είναι μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα και που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson, τόσο ως κύρια δόση, όσο και ως αναμνηστική, μπορούν να λάβουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση χρησιμοποιώντας εμβόλιο mRNA, για τουλάχιστον 4 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση Johnson & Johnson.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)