Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

«Ώρα μηδέν» για την Μαριούπολη

 

Την ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων να «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές» δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο να αναγνωρίζει τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματά του αλλά να τονίζει πως η προσπάθεια για να εκδιωχθούν οι Ρώσοι συνεχίζονται.

Η κατάσταση στη μαρτυρική πόλη είναι πλέον οριακή και «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί, είπε την Δευτέρα ο Μποϊτσένκο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να δείχνει μέρος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων (270 ουκρανοί στρατιώτες) να παραδίδονται συντεταγμένα. 

Καμία πρόοδος στην απομάκρυνση αμάχων

Να σημειώσουμε πως επί μέρες τα μέλη μιας ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού επιχειρούν να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής θάλασσα όμως οι προσπάθειες έχουν στεφθεί από αποτυχία καθώς ελάχιστοι άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν.

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας έγινε γνωστό πως ένα εμπορικό πλοίο υπό σημαία Άγιου Δομίνικου χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο και ένα μέλος του πληρώματός του χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, ανέφερε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

Το μηχανοστάσιο του πλοίου Azburg χτυπήθηκε από τον πύραυλο αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Βίκτορ Βίσνοφ, τον αναπληρωτή της Λιμενικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας. «Το πλοίο κάηκε και τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε άλλο σκάφος. Ένα από τα μέλη χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη που του παρασχέθηκε», είπε ο Βίσνοφ στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε αν το πλοίο μετέφερε κάποιο φορτίο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey Intelligence, το Azburg έφτασε στη Μαριούπολη στις 23 Φεβρουαρίου και δεν κατάφερε να αποπλεύσει αφού έκλεισε το λιμάνι. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, που εδρεύει στη Μάλτα, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.


Με μια ματιά: 

►Νέο μπαράζ κυρώσεων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να μένουν στο απυρόβλητο.

Κατηγορίες Ζελένσκι σε δύο κατευθύνσεις. 

Μέτρα για τις εξαγωγές λαμβάνει η Μόσχα με τον Πούτιν να προειδοποιεί για τις τιμές. 

►Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

►Περισσότεροι από 120 Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν τις τελευταίες ώρες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου να δυναμώνουν.

►Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την παράδοση περισσότερων όπλων στην Ουκρανία κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών τους, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

►Τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)