Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Γιατί ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα "προοδευτικής ενότητας" στον Ανδρουλάκη από την Κρήτη

Γιατί ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα "προοδευτικής ενότητας" στον Ανδρουλάκη από την Κρήτη

 

 

Ο συμβολισμός του τόπου και η επιλογή του χρόνου. Τι δείχνει η πρώτη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής.

«Κανείς δεν έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες». Στην φράση αυτή που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να απευθυνθεί (και) στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται πως εστιάζεται το πολιτικό μήνυμα της Κουμουνδούρου προς την Χαριλάου Τρικούπη.

Κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, συνέδεσε την σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, με ένα τόσο ευθύ κι επιτακτικό μήνυμα προς τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή. Παρουσιάζοντας αυτή την προοπτική όχι ως έναν πολιτικό τακτικισμό, αλλά ως μία αναγκαιότητα που προκύπτει από απαίτηση της κοινωνίας.

«Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Δρόμο στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι αναγκαία, απαραίτητη η πολιτική αλλαγή. Είναι αναγκαία, απαραίτητη μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι πρέπει «να φύγει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να ανοίξουμε δρόμο προοδευτικό ενότητας, συνεργασίας αλλά και δρόμο διεξόδου στα κοινωνικά αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε συνολικά στις δημοκρατικές δυνάμεις λέγοντας πως «η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Αν σήμερα δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να μείνει ο Μητσοτάκης για άλλον ένα χρόνο και αυτοί που μας κυβερνούν να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες».

Η αναφορά «φωτογράφισε» πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής. Όχι μόνον λόγω της καταγεγραμμένης και εικαζόμενης πολιτικής του δύναμης, αλλά ακριβώς επειδή η ηγεσία του δεν θέτει με επίταση το ζήτημα των εκλογών, υπό την έννοια της ανάγκης για άμεση πολιτική αλλαγή.

Γιατί ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα
Μήτρα της δημοκρατικής παράταξης απόκάλεσε την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο EUROKINISSI

Ο τόπος και ο χρόνος

Όπως φαίνεται δεν ήταν τυχαίος ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος που ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει μηνύματα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην Κρήτη. Μία περιοχή της χώρας που έχει μακρά δημοκρατική παράδοση και έντονα προοδευτική ψήφο. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την αποκάλεσε «μήτρα της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης».

Θυμίζουμε ότι ακόμη και στις εκλογές του 2019 -που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε- δεν υπήρξε κανένας νομός της Κρήτης που να ήρθε δεύτερο κόμμα. Επίσης σήμερα θεωρείται από τις περιοχές όπου το Κίνημα Αλλαγής έχει ιδιαίτερη απήχηση, ιδίως υπό την νέα ηγεσία του μια και η Κρήτη είναι η γενέτειρα του Νίκου Άνδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η επίκληση του Αλέξη Τσίπρα στους «δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες» συμβολίζεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Όσον αφορά τον χρόνο που επιλέχθηκε προφανώς δεν είναι άσχετος με τα ποιοτικά στοιχεία της πολιτικής συγκυρίας; Την καθοδική τάση της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης συνθήκη που εκτιμάται πως προκάλεσε την αιφνίδια στροφή του Κ.Μητσοτάκη που δήλωσε ότι αναζητά λύσεις με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως επίσης και την πίεση που ασκεί η Ν.Δ στο Κίνημα Αλλαγής, ώς απότοκο.

Επίσης τις συνεχείς αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη στην ανάγκη μιας κυβέρνησης με χαρακτηριστικά «σοσιαλδημοκρατίας». Θέση που αν και οριοθετεί θεωρητικά το ΚΙΝ.ΑΛ απέναντι στην Ν.Δ, δεν εκφράζεται με το παράλληλο αίτημα για διενέργεια εκλογών. Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να εκτιμά ότι μετά από την παρέλευση περίπου 4 μηνών από την ανάληψη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ και σε συνθήκης κοινωνικής αγανάκτησης υφίσταται η πολιτική υποχρέωση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της απέναντι στον προοδευτικό κόσμο, που αναζητά πολιτική διέξοδο.

Τα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πάντως, δεν φάνηκε πρόθυμη, να εμπλακεί σε έναν τέτοιου είδους δημόσιο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Επέλεξε να εκδώσει ένα συνδυαστικό σχόλιο, τόσο για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Κρήτη όσο και για την ανάρτηση στα social media, του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, που είχε προφανώς διαφορετικό περιεχόμενο. Σε αυτήν την ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν και σήμερα το ρόλο τους ως μονομάχοι ενός αδιέξοδου για την κοινωνία δικομματισμού».

Μάλιστα εγκαλεί αμφότερους ότι ξέχασαν τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας την περίοδο 2004-2009 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σημειώνει επίσης πως και τα δύο κόμματα είναι «πρωταθλητές στο να ζητούν εκλογές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης» τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται αλλαγές, που δεν μπορούν να προσφέρουν».

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)