Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία, παράταση ρήτρας διαφυγής και το 2023

Θετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. «Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης η Κομισιόν επιβεβαίωσε την εισήγησή της για παράταση της ενισχυμένης εποπτείας το 2023 και απενεργοποίησή της από το 2024, συστήνοντας ωστόσο «σύνεση» στην αύξηση δαπανών για τις υπερχρεωμένες χώρες. Η Επιτροπή εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το πάγωμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και το 2023, δεδομένης της «αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας δικαιολογούν την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων , παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας, καθώς και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αρχές ολοκλήρωσαν μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργασίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τo Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική.

Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.

Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση που διέπει την εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων. 

Δηλώσεις Τζεντιλόνι

"H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο. Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Τα «αλλά» της έκθεσης

Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες. Οι τρωτότητες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε τη μείωσή του, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την ατελή ανάκαμψη από την απότομη πτώση του εξωτερικού τουρισμού το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σαφώς αρνητικό φέτος και το επόμενο έτος.

Η καθαρή εθνική επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, αντανακλώντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος που κατέχουν κυρίως πιστωτές του επίσημου τομέα. Μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τις εισροές σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και εμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων.

Η επιτυχής εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.

Χρ. Σταϊκούρας: Εκθεση - ορόσημο για τη χώρα

Ως «έκθεση - ορόσημο για τη χώρα», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθώς, όπως προσθέτει ο υπουργός, «ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει- μόνη στην Ευρώπη- το 2018».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Σταϊκούρα, «δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα. Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Προσέθεσε δε, πως «Η έκθεση- η 10η διαδοχική θετική έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία- τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της- παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις- κυρίως- της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης».

  Ο υπουργός καταλήγει στη δήλωσή του, αναφέροντας ότι «η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων- σε διεθνές επίπεδο- μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων. Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)