Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Προμάχων στην Έδεσσα






Πρόσφατα το  Γυμνάσιο Προμάχων πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Έδεσσα με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που παρείχε οργανωμένη ξενάγηση και διαδραστική προσέγγιση.

Είναι γνωστό  ότι στην Έδεσσα- την "πόλη των νερών" -βρίσκονται οι μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων, ενώ δύο από τους δώδεκα είναι επισκέψιμοι. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Κάρανος, προσφέρει στην πόλη μοναδική γοητεία.

Επισκεφτήκκανε  την περιοχή των Mύλων, σε μικρή απόσταση από το πάρκο των Καταρρακτών, όπου υπάρχει το «Υπαίθριο Μουσείοτου Νερού και των 5 Αισθήσεων». Είναι ένα διαδραστικού μουσείο αφιερωμένο σε όλες τις μορφές χρήσης του γλυκού νερού

Στη συνέχεια βρέθηκαν στο Ενυδρείο – Ερπετάριο , το πρώτο ενυδρείο με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού στην Ελλάδα,στο οποίο βρίσκονται ενδημικά ψάρια, αμφίβια, ερπετά και καρκινοειδή. Είδανε τρίτωνες, χελώνες, καβούρια και διάφορα είδη φιδιών, ενώ στο «Μύλο των Γεύσεων» είδαν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα.

Ακολούθησε η περιήγηση στο Βαρόσι γνωστό και ως «το κάστρο μέσα στο νερό», όπου βρίσκονταν η Ακρόπολη της αρχαίας Έδεσσας, Εκεί επισκεφτήκανε  το λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1932, με εκθέματα από την αγροτική ζωή, την κτηνοτροφία, τη σηροτροφία, την υφαντουργία, την κηροπλαστική και γενικά τον καθημερινό τρόπο ζωής της Μακεδονίας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’50. Σ΄ αυτό εκτίθενται επίσης σπάνια εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά βιβλία.Τους δόθηκε επίσης η ευκαιρία να επιστεφτούν  τον Ναό της «Κοίμησης της Θεοτόκου» (Παλαιά Μητρόπολη),

βυζαντινό ναό του 14ου αιώνα,που αρχικά ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού. Γεμάτοι θετικές εντυπώσεις από τη διδακτική επίσκεψή στην Έδεσσα δικαιολογήσαν απόλυτα τα λεγόμενα του Μενέλαου Λουντέμη για την πόλη αυτή: «Στο πάρκο των καταρρακτών βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό».

 

 

 

Δ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)