Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Κυριαρχία των προεδρικών, υποχώρηση της «Ομπρέλας»

Γυναικεία υπόθεση η μάχη για την πρωτιά στη νέα Κεντρική Επιτροπή ● Ρένα Δούρου και Εφη Αχτσιόγλου βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη, με διαφορά λίγων ψήφων ● Ποιοι φαίνεται να βγαίνουν στην πρώτη δεκάδα και ποιοι ακολουθούν ● Μπροστά τα νέα σε ηλικία στελέχη.

Είτε σήμερα το πρωί είτε αργά χθες βράδυ αναμένονταν τα επίσημα αποτελέσματα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Η μάχη για την πρωτιά ήταν γυναικεία υπόθεση και αυτό επειδή Ρένα Δούρου και Εφη Αχτσιόγλου βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής η μία με την άλλη, με διαφορά λίγων ψήφων.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Αττική αναμενόταν να δώσει και το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονταν οι: Ρένα Δούρου, Εφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Νάσος Ηλιόπουλος και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από εκεί και πέρα η σειρά είχε ως εξής: Γιώργος Τσίπρας, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Ζανέτ Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Ρήγας, Στέφανος Τζουμάκας, Κώστας Αρβανίτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Ανδρέας Νεφελούδης, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγκου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Σκορίνης, Μενέλαος Γκίβαλος, Νίκος Φωτόπουλος, Λευτέρης Κρέτσος, Πάνος Σκουρολιάκος, Κώστας Γενιδούνιας, Γιώργος Βασιλειάδης, Αννέτα Καββαδία, Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Αλεξανδράκης, Φώτης Κουβέλης, Χαρά Καφαντάρη, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Στέλιος Παππάς, Πάνος Λάμπρου, Γιώργος Μπαλάφας, Νίκος Μαδεμλής, Νίκος Μανιός, Σωτήρης Αλεξίου, Τίνα Καφατσάκη, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Νάσος Αθανασίου, Ζωή Καρκούλια, Λεωνίδας Μπεχαράκης, Θύμιος Γεωργόπουλος, Χρήστος Καραμάνος, Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Μπίρμπας, Νίκος Καραντιλιόν, Κώστας Πουλάκης, Γεωργία Γεννιά, Φρόσω Σταυράκη, Αγγελος Τσέκερης, Βασιλική Κατριβάνου, Νίκος Μπίστης, Γιώτα Μπελώνη, Κατερίνα Κνήτου, Φωτεινή Καρυστινάκη.

Yπενθυμίζεται ότι η Αττική «βγάζει» τη μισή Κεντρική Επιτροπή, 150 άτομα σε σύνολο 300, με όλους τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως η ποσόστωση των βουλευτών, η ποσόστωση φύλου, αλλά και η ποσόστωση για τους ΠΑΣΟΚογενείς. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι οι ποσοστώσεις και δη αυτή του 20% για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ήταν η αιτία που καθυστερούσε χθες την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, αφού υπήρχαν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους.

Την ίδια ώρα, πάντως, η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα χθες τα γενικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες 152.913 άτομα. Υπέρ της εκλογής του προέδρου ψήφισαν 150.853, ο αριθμός των λευκών ήταν 989 και ο αριθμός των άκυρων ήταν 351.

Τα συμπεράσματα

Από τα αποτελέσματα προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με τη φυσιογνωμία της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι βγαίνουν μπροστά τα νέα (ηλικιακά) στελέχη. Το δεύτερο είναι ότι επιβεβαιώνεται η διεύρυνση και στο όργανο, όταν π.χ. στην πρώτη δεκάδα βρίσκει κανείς τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ (Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Σπίρτζης), ενώ και στη λίστα που ακολουθεί εκλέγονται ψηλά υποψήφιοι όπως οι Τζουμάκας, Μαντζουράνης, Θεοχαρόπουλος, Σκορίνης, Γκίβαλος κ.ά.

Το τρίτο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» υποχώρησαν αρκετές θέσεις σε σχέση με το παρελθόν. Ναι μεν εκλέγονται όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής της τάσης, η δυναμική τους όμως ήταν περιορισμένη, καθώς κανείς τους –σε αντίθεση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2016– δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Θεανώ Φωτίου, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης εκλέγονταν στην πρώτη τριάδα της «Ομπρέλας» και ακολουθούσαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης. Τούτων δοθέντων, η νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελεί κατά κύριο λόγο υπόθεση των προεδρικών και των ΠΑΣΟΚογενών.

Από την πλευρά της η «Ομπρέλα» λογικά θα μπει σε μια διαδικασία ανάλυσης του αποτελέσματος, το οποίο βέβαια δεν αποτέλεσε και μεγάλη έκπληξη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το μέτρημα δυνάμεων που έλαβε χώρα στο συνέδριο πριν από έναν μήνα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως διατηρεί τις δυνάμεις της στην Κεντρική Επιτροπή, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 με 25%.

Οπως διαφαινόταν χθες, τα πιο γνωστά ονόματα που έμεναν εκτός Κεντρικής Επιτροπής –λόγω ορίου 15% στην εκλογή βουλευτών– ήταν οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πάνος Κουρουμπλής, Νίνα Κασιμάτη και Π. Σκουρολιάκος. Ομοίως στην περιφέρεια Ηπείρου δεν εκλέγεται ο Μάριος Κάτσης και εκλέγονται οι Ολγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη.

Φοιτητικές εκλογές

Σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές φοιτητικές εκλογές καλεί η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συσχετίζοντας τη διαδικασία με εκείνη της Κυριακής. Οπως αναφέρουν στο μήνυμά τους: «Στις εκλογές της Κυριακής δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής. Στις 15 Μαΐου, χιλιάδες νέοι και νέες πλημμύρισαν τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στις 18 Μαΐου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πλημμυρίσουμε τις κάλπες των φοιτητικών εκλογών.

Την Κυριακή στείλαμε μήνυμα ελπίδας, δημοκρατίας και συμμετοχής. Την Τετάρτη στέλνουμε μήνυμα ανατροπής! Συμμετέχουμε μαζικά στις φοιτητικές εκλογές, δίνουμε πνοή στους φοιτητικούς μας συλλόγους, ενισχύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα Πανεπιστήμια».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)