Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αγωγή κατά της Στ. Πουλημένη

 

Απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την αγωγή της κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης Alterthess από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Hellas Gold με αφορμή ρεπορτάζ.

Το εν λόγω στέλεχος όπως και άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας καταδικάστηκαν σε σχέση με δραστηριότητες της Hellas Gold στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα για ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Μετά το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Alterthess αναφερόμενο στην καταδίκη, ο ένας κατέθεσε αγωγή σε βάρος του μέσο και της δημοσιογράφου αξιώνοντας αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ, επειδή όπως υποστηρίζει ο ενάγων το άρθρο είχε κάνει παράνομη επεξεργασία των «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του» στο σημείο που αναφερόταν στην ποινική του καταδίκη.

Ενόψει της εκδίκασης της αγωγής αύριο, Πέμπτη, η Κονδύλια Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, δήλωσε:

«Η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου».

«Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν».

«Η αγωγή αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να φιμώσει δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστριών/-ών από τη χρήση επιβλαβών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)