Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Τι ισχύει τελικά για τη μάσκα στο αεροδρόμιο - Σύγχυση με την άρση μέτρων

Τι ισχύει τελικά για τη μάσκα στο αεροδρόμιο - Σύγχυση με την άρση μέτρων
 
 
 
 
Νέα χαλάρωση με κατάργηση της μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις. Δισταγμός και μπέρδεμα για το τι ισχύει.

Μία σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την κατάργηση της μάσκας σε πτήσεις και αεροδρόμια, έφερε σύγχυση με την άρση μέτρων που ήταν προγραμματισμένη -και σίγουρα όχι αποφασισμένη- να γίνει από 1η Ιουνίου στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση περιέπλεξε τα πράγματα, αφού δεν είναι ακριβώς σαφές τι ισχύει τελικά από σήμερα, 16 Μαΐου.

Τι είπαν τα ECDC και EASA για το τέλος της μάσκας

Τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η νέα σύσταση ισχύει από σήμερα. Ωστόσο, οι κανόνες για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Τι ισχύει στην Ελλάδα με τη μάσκα στο αεροδρόμιο

Αναζητώντας τα μέτρα που ισχύουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν αναφέρεται πουθενά η παραπάνω σύσταση. Αντίθετα, υπογραμμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν συνιστάται η χρήση μάσκας αναπνευστικής προστασίας με βαλβίδα από το κοινό. Για εγκεκριμένους τύπους μασκών και τη σωστή χρήση τους, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 4 ετών καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να ζητηθεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
  • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης και σε πολλές περιπτώσεις κατά την πτήση. Συνιστάται η αλλαγή της μάσκας κάθε 4 ώρες. Φροντίστε να διαθέτετε επαρκή ποσότητα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι ισχύουν.

Εξάλλου, αυτό είχε ήδη αποσαφηνιστεί και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα είχε δηλώσει:

«Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η επιτροπή. Αλλά γενικότερα θέλω να σας πω ότι στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και σε αυτή την κουβέντα που άνοιξε τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες. Τη δυνατότητα θα την έχει η κάθε χώρα, είναι θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή, θεωρούμε ότι η μάσκα έχει δύο βασικά στοιχεία και δημιουργεί περιορισμό, αλλά δημιουργεί και μία επιφυλακτικότητα που τη θέλουμε, να μην υπάρχει αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.»

Πότε καταργείται η μάσκα στους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα

Πιθανόν από 1η Ιουνίου, απάντησε ο κ. Πλεύρης στο συγκεκριμένο ερώτημα. Μάλιστα, πρόσθεσε:

«Έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίησή του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των Πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των Πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί».

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)