Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η σημερινή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική και πιο βαθιά από ποτέ

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η σημερινή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική και πιο βαθιά από ποτέ
 
Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Πιο σημαντική και βαθιά από ποτέ χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο χώρες.

Τζο Μπάιντεν: «Γιορτάζουμε με έναν χρόνο καθυστέρησης τα 200 χρόνια και έχουμε και μία προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία μας είναι τόσο προσφιλή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί τη Δημοκρατία από αυθαίρετους και αλαζονικούς ηγέτες. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στάση και τη συμπαράστασή σας στην Ουκρανία. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Η σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική και πιο βαθιά από ποτέ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να εορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια του αγώνα για ανεξαρτησίας. Οι πρόγονοί σας είχαν εμπνευστεί από τα ιδεώδη της Ελληνικής Επανάστασης και οι δικοί μας πρόγονοι από την αμερικανική επανάσταση. Πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί. Και τώρα, με αλληλεγγύη, αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας.

Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση, με μία ανθούσα οικονομία σήμερα και προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ξέρω πόσο στενές σχέσεις έχετε με τον απόδημο Ελληνισμό και προσβλέπω στη συζήτησή μας».

Το ολιγόλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020, επί προεδρίας Ντόναλτ Τραμπ.

Όπως προϊδέασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την ανοικτή συζήτηση στο GeorgeTown University όσο και νωρίτερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, η ατζέντα των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο θα περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην ατζέντα θα περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της κλιμακούμενης, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ανοίξει και τη βεντάλια των ενεργειακών, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)