Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Συνάντηση στη «σκιά» των τουρκικών F-16

 Απόψε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, που πραγματοποιείται μετά την κύρωση της επ’ αόριστον ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ● Στην ατζέντα, διμερή ζητήματα ΗΠΑ-Ελλάδας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ενεργειακά και η τουρκική προκλητικότητα ● Αύριο η ομιλία στο Κογκρέσο ● Ζητούμενο αν θα θέσει ο πρωθυπουργός το θέμα των τουρκικών αεροσκαφών.

Στη σκιά της συζήτησης περί αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και πώλησης νέων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και του κινδύνου αλλαγής των ισορροπιών στο Αιγαίο, πραγματοποιείται απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Πραγματοποιείται επίσης αμέσως μετά την κύρωση στην ελληνική Βουλή της κατ’ ουσίαν επ’ αόριστον ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που προκάλεσε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Η σημερινή επίσκεψη είναι η δεύτερη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο (είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020) και στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να βρεθούν διμερή ζητήματα στο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1. Αναμένεται να συζητηθεί ακόμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα ενεργειακά, με τις ίδιες πηγές να λένε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ενώ στην ατζέντα αναμένεται επίσης να βρεθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Μετά τη συνάντηση και συγκεκριμένα στις 00.00 ώρα Ελλάδας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ πριν από τη συνάντηση, σήμερα το μεσημέρι (14.30 ώρα Ελλάδας), θα δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Αύριο Τρίτη 17 Μαΐου –ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ– ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κογκρέσο (16.40 ώρα Ελλάδας), όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και στις 18.00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συναντήσεις

Κατά τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες το περιεχόμενο της ομιλίας του αυτής θα έχει «εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο», ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις 2.10 ώρα Ελλάδας θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Τέλος, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σύμφωνα με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην ΥΠΕΞ και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι.

Μένει να δούμε αν στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών F-16.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)