Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Μετά τις κυρώσεις: Ράλι σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο - Αντίδραση από την Ουγγαρία

Μετά τις κυρώσεις: Ράλι σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο - Αντίδραση από την Ουγγαρία

 
Εκτοξεύονται οι τιμές στην ενέργεια μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Έτσι, μετά τη χθεσινή άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ήδη κατά τουλάχιστον 5%. Οι ανοδικές πιέσεις αναθερμάνθηκαν, καθώς η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 25% των αναγκών σε πετρέλαιο και το 1/3 των αναγκών σε αέριο.

Ωστόσο, η απόφαση της Ε.Ε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας και των ζητημάτων του ανεφοδιασμού, είναι πιθανό να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε, δεν ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Μόσχας να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν αν πληρώσουν την Gazprom σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει ο ρώσος πρόεδρος από τις «μη φιλικές χώρες».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής της UBS Μαρκ Χαφέλε τονίζει ότι «το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη». «Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις» εκτιμά, παράλληλα, θεωρώντας, ωστόσο, απίθανο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

Κομισιόν για πετρελαϊκό εμπάργκο: «Δεν θα είναι εύκολο»

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το πρωί της Τετάρτης (4/5), η Ευρώπη έχει ως στόχο να βάλει τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των προϊόντων διυλιστηρίων έως το τέλος του 2022.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με ''τακτοποιημένο'' τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές… θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες έχουν υψηλότερη εξάρτηση, θα έχουν περιθώριο έως το 2023 προκειμένου να μηδενίσουν τις εισαγωγές.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο» αναγνώρισε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως «ορισμένα κράτη μέλη έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Θα είναι ένα ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει:

  • καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης
  • κυρώσεις κατά μεγάλων ρωσικών τραπεζών όπως την έξοδο από το σύστημα SWIFT της Sberbank,
  • απαγόρευση εκπομπής σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδικτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ)
  • και σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Εκτοξεύονται τα συμβόλαια παράδοσης ρωσικού αερίου

Ωστόσο, τα παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι της όλης ιστορίας στην ενέργεια. Έχει προηγηθεί η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια, με τις Βρυξέλλες να υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα.

Πολλοί αγοραστές -ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα- θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς ακριβώς πρέπει να γίνει αυτό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια παράδοσης τον επόμενο μήνα εκτοξεύονται σήμερα στο Άμστερνταμ έως και το 7,4%, φθάνοντας την τιμή των 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία η τιμή ξεπερνάει τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα (+5,4%). Η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει αισθητή άνοδο και σκαρφαλώνει στα 108,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου WTI σημειώνει κέρδη στο +3,3% και τα 105,8 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίδραση από Ουγγαρία και Τσεχία

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει... τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο τσέχος υπουργός στο Reuters.

«Ακόμη τη μελετούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με τη Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)