Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Δύσκολο καλοκαίρι σε τρία μέτωπα: Τουρκία, ακρίβεια, φωτιές

Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αναζητεί πόρους για νέα μέτρα και δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένη για αντιπυρική προστασία.

Με την ακρίβεια να σαρώνει την κοινωνία, την πρώτη μεγάλη φωτιά για εφέτος να έχει σημάνει συναγερμό και την Τουρκία να κλιμακώνει διαρκώς την ένταση, όλα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, με απρόβλεπτες διαστάσεις, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Άγκυρα βάζει διαρκώς θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με βασικό στόχο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ιδίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την αλλαγή του status quo στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα μάλιστα η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και όσους από συμμάχους και εταίρους προτείνουν “να τα βρει” με την Τουρκία, δηλαδή να δεχθεί ένα συμβιβασμό σε κυριαρχικά δικαιώματα για τη συνεκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η άμυνα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε τέτοια σενάρια έρχεται μέσω... Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ενδεικτικά χθες την ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία “και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα ή πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων του”.

Η κυβέρνηση καλεί συνεπώς εταίρους και συμμάχους να εγκαταλείψουν την τακτική των “ίσων αποστάσεων” και να λάβουν σαφή θέση απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Και ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την Τετάρτη, στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης την Πέμπτη και Παρασκευή, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 και 24 Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 30 και 31 Ιουνίου.

Ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος και για την εύρεση δημοσιονομικού χώρου για νέα μέτρα κατά των συνεπειών της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση βεβαίως ποντάρει στο ότι από τον Ιούλιο θα “παγώσει” η ρήτρα αναπροσαρμογής και άρα θα σταματήσουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μέχρι τις 16 του μήνα θα έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή μέρους των δυσανάλογων αυξήσεων των προηγούμενων μηνών.

Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι αυτά δεν αρκούν, για αυτό και αναζητεί έσοδα από τον τουρισμό για να προχωρήσει σε νέα μέτρα είτε για τα καύσιμα είτε για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσον αφορά στα καύσιμα, εξετάζεται καταρχάς η παράταση του fuel pass. Αλλά το οικονομικό επιτελείο παραμένει επιφυλακτικό για μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος, Γεωργαντάς, συνεχίζουν να βάζουν στο τραπέζι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί

Το Μαξίμου πάντως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική στη χρήση φορολογικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα επιμένει ότι το κράτος είναι καλύτερα προετοιμασμένο από κάθε άλλη χρονιά για την αντιπυρική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης.

Το κυβερνητικό αφήγημα ειδικότερα είναι ότι στη φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ακριβώς επειδή υπήρξε προετοιμασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει θέμα για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως πνέουν μένεα κατά δημάρχων που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε καθαρισμό στους δήμους τους. Ενόχληση έχει προκαλέσει και το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ δήμων, ΑΔΜΗΕ και δασαρχείων. 

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)