Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης: «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές» - Τι είπε για ελληνοτουρκικά και νέα μέτρα στην βενζίνη

Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε για συμβολικούς λόγους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν κάνει διάλογο με το «παράλογο και το παράνομο», αναφέρθηκε σε νέα ενισχυμένα μέτρα για τις τιμές τις βενζίνης που θα ανακοινωθεί προσεχώς ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.

 Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «πάντα συντρέχουν λόγοι για κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας αλλά μπορεί να συντρέχουν και άλλοι για να γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Αλλά εξέφρασε για ακόμα μία φορά την πεποίθησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί η τετραετία. Υπογράμμισε μάλιστα ότι εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους και ξεκαθάρισε ότι το χρέος του είναι να μην επιτρέψει χαλάρωση ενόψει εκλογών. Για τον νέο εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική»

Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ζήτημα της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τονίζοντας ότι «αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της προετοιμασίας για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από πέρυσι», και τόνισε ότι αναμένεται να έχουμε ακόμα ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν: «Δεν θα μπούμε ποτέ σε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών μας»

 

«Η Τουρκία ήταν εκείνη που έκανε το πρώτο βήμα για την ένταση», τόνισε ο πρωθυπουργός «ενώ οι πρώτες εβδομάδες (μετά τη συνάντηση στην Τουρκία ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdogan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση με το παράλογο και  αφορά την κυριαρχία των νησιών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»

Όσο για το ποια θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία περάσει από την επιθετική ρητορεία σε κάποια επιθετική κίνηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε, έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν αν παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο λαός είναι συσπειρωμένος στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα» και συνεχίζει: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψη μου είναι ότι είναι λάθος να ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, και στην Τουρκία, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί σήμερα να απειλεί την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Όσο για το αν θα συναντιόταν με τον Ερντογάν είπε:

 «Φυσικά και θα συναντιόμουν με τον Ερντογάν ξανά, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» και ξεκαθάρισε ότι θα υπεραμύνεται των ελληνικών θέσεων με ήρεμη αυτοπεποίθηση.

«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τον εκλογικό νόμο

Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019».

Για τον νέο εκλογικό νόμο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναλλάξει ανάλογα με το συμφέρον: «Να αλλάξουμε ξανά τον εκλογικό νόμο; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει; Ο πήχυς είναι γύρω στο 37-38%. Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, «έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι», το τονίζω, «αλλά όχι μονοκομματικοί», το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ, ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.

«Ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα το ζήτημα το ζήτημα της επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα»

Μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως πιστεύει ότι σήμερα εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. "Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη", συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)