Επί δεκαοκτώ χρόνια προσπαθεί η Γερμανία να πασάρει στην Ελλάδα τα υπέργηρα (50 ετών) Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου MARDER, τα οποία ωστόσο απορρίπτουν διαδοχικά οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων που τα εξετάζουν επί τόπου καθώς χαρακτηρίζουν ασύμφορη την επισκευή και συντήρησης τους, εννοείται, με επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου!
Η ιστορία έχει ως εξής:
1) Τα ΤΟΜΑ έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν μια ομάδα Πεζικού 8-10 ατόμων. Φέρουν ένα πυροβόλο μικρού διαμετρήματος (τουλάχιστον 30mm) ώστε να μπρορούν να μάχονται. Επιχειρησιακά τα ΤΟΜΑ στο πεδίο της μάχης πρέπει να συνεργάζονται με τα άρματα μάχης. Το ΤΟΜΑ είναι το μικρό αδελφάκι του άρματος.
2) Η Ελλάδα Τα μόνα ΤΟΜΑ που διαθέτει είναι υπέργηρα BMP-1 σοβιετικής κατασκευής που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά την ενοποίηση της Γερμανίας από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας.
3) Προς τέλη της δεκαετίας του 90 η Ελλάδα ξεκινάει την έρευνα αγοράς για απόκτηση νέου ΤΟΜΑ χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Ο Ελληνικός Στρατός εξακολουθεί να βασίζεται στα «παπάκια» Μ113 για να συνοδεύουν τα σύγχρονα LEOPARD 2 HELL.
-Το 1998 παράλληλα με τις διαδικασίες για την προμήθεια νέων αρμάτων μάχης, η ΕΛΒΟ έκανε παρουσίαση στο ΓΕΣ το ΤΟΜΑ τύπου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» που ανέπτυξε και κατασκεύασε η ίδια. Όμως κατά την διάρκεια των δοκιμών διαπιστώθηκε σειρά σημαντικών παρατηρήσεων οι οποίες ουδέποτε αποκαταστάθηκαν από την ΕΛΒΟ και ουσιαστικά το πρόγραμμα πήγε στις καλένδες.
-Το 2003 επί υπουργίας Παπαντωνίου γίνεται απευθείας ανάθεση στην ΕΛΒΟ για προμήθεια ΤΟΜΑ με την υποχρέωση να υποβάλλει 3 εναλλακτικές προτάσεις. Η ΕΛΒΟ όντως πρότεινε: Το δικό της «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» χωρίς να έχει προβεί σε επιδιόρθωση των παρατηρήσεων που είχε κάνει το ΓΕΣ από το 1998, το Αυστριακό ASCOD και το Σουηδικό CV-90. Μετά την τεχνική αξιολόγηση που έγινε από Επιτροπή του ΓΕΣ το Σουηδικό ΤΟΜΑ CV-90 πέτυχε την καλύτερη βαθμολογία με διαφορά από τα υπόλοιπα δυο ΤΟΜΑ. Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών δεν πρόλαβε να γίνει καθόσον μεσολάβησαν οι εκλογές του 2004 και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο με τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.
-Το 2005 ακυρώνεται ο διαγωνισμός Παπαντωνίου για τα ΤΟΜΑ και σε μια επίσκεψη του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην Γερμανία «γεννήθηκε» η ανάγκη προμήθειας 445 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τύπου MARDER 1 A3 παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετική απαίτηση από το ΓΕΣ και παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τους επιχειρησιακούς αξιωματικούς για έξη σημαντικούς λόγους:
1ον) Είναι παλαιάς σχεδίασης (αρχές δεκαετίας 70)
2ον) Έχριζαν βαριάς εργοστασιακής επισκευής καθόσον ήταν εκτός ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα
3ον) Δεν συνεργάζονταν με τα άρματα LEOPARD2 που είχε αποκτήσει η Ελλάδα καθόσον είχαν περιορισμένη ταχυκινησία (65km/h) και το σημαντικότερο δεν είχαν δυνατότητα βολής εν κινήσει !
4ον) Το πυροβόλο των 20 mm που διαθέτουν ήταν ανεπαρκές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Η τάση της εποχής , σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα, ήταν τα ΤΟΜΑ να διαθέτουν πυροβόλο τουλάχιστον 30mm, ενώ σήμερα απαιτείται τουλάχιστον 40mm.
5ον) Η θωράκιση του δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της σχετικής STANAG του ΝΑΤΟ.
6ον) Τα όργανα σκόπευσης και παρατήρησης ήρθαν παλαιάς τεχνολογίας και ουσιαστικά η δυνατότητα επιχειρήσεων κατά την νύχτα είναι περιορισμένη.
Παρά τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ, η γερμανική πλευρά υπέβαλλε την προσφορά της τον Οκτώβριο του 2006 στην οποία προβλέπονταν προμήθεια 445 ΤΟΜΑ, ανταλλακτικών και εργαλείων συντήρησης από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού.
Επιπλέον υπέβαλλε και πρόταση για εργοστασιακή αξιολόγηση των ΤΟΜΑ πριν αποσταλούν στην Ελλάδα η οποία θα γίνονταν στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας RHEINMETHALL που στην Ελλάδα εκπροσωπούσε ο επιχειρηματίας Ευσταθίου. Το σύνολο της προσφοράς έφτανε τα 350 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων πάνω από 300 εκατ. ήταν το κόστος που θα αντιστοιχούσε στην επισκευή και ανακατασκευή των MARDER από την γερμανική RHEINMETHALL! Η γερμανική πλευρά απέρριπτε πρόταση της Αθήνας οι επισκευές να γίνει στην ΕΛΒΟ! Στις αρχές του 2007 ο Β. Μεϊμαράκης ως νέος υπουργός Άμυνας μετά από εισήγηση Βασιλάκου ακύρωσε την προμήθεια των μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ MARDER ως ασύμφορη.
-Το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια νέων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 ρωσικής κατασκευής με την γνωστή κατάληξη….
Εν συνέχεια ήρθε ο Σόιμπλε με τους δανειστές και ο Ελληνικός Στρατός παρέμεινε έως σήμερα με τα 501 BMP-1 σοβιετικής εποχής, τα οποία Αμερικανοί και ΝΑΤΟ πιέζουν την Αθήνα να τα προωθήσει στην Ουκρανία. Μια εξέλιξη που η Γερμανία την βλέπει ως «χρυσή ευκαιρία» για να πασάρει στην Ελλάδα τα MARDER που δεν μπόρεσε να ξεφορτωθεί το 2005!
Ωστόσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη προκύπτουν εξι αμείλικτα ερωτήματα:
1) Πόσο θα κοστίσει η επισκευή τους πριν παραδοθούν στις μονάδες Πεζικού ;
2) Πόσο θα κοστίσουν τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία και οι συσκευές ελέγχου για την υποστήριξη τους ;
3) Πόσο θα κοστίσει η προμήθεια πυρομαχικών (εάν βρεθούν αποθέματα στην διεθνή αγορά διότι οι γραμμές παραγωγής έχουν κλείσει)
4) Πόσο θα κοστίσουν οι εκπαιδεύσεις προσωπικού ; (Χειριστών και τεχνικών)
5) Σε πόσο χρόνο θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ;
6) Μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή αξιοποίηση των MARDER τι θα υπάρχουν στις Μονάδες Πεζικού αφού τα σοβιετικά BMP θέλουν να τα στείλουν άρον- άρον στην Ουκρανία;
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου